Nyheter

Sopp som smaker godt

Det er noe helt spesielt med å spise mat du har dyrket eller sanket selv. For maten smaker jo ekstra godt når du har jobbet litt for å skaffe den. Og når du er ute og jakter på sopp er belønningen nettopp det; fersk og selvplukket sopp som kan brukes i uendelig mange og superdigge matretter. Her kommer tips til sopp som smaker godt!

Matpakketips til skolestart

En god og næringsrik matpakke trenger ikke å være kjedelig. Vi deler våre beste matpakketips. Kanskje du finner en ny favoritt i matpakken?

Arbeidstrening med Smaksverkstedet

Nav Ny sjanse gir deltakerne språk- og arbeidstrening i Kafe Mat&prat – og ser hvordan de kan være en ressurs i mat og måltidsarbeidet i skole og barnehage. Vinn-vinn!

Med mat som verktøy for inkludering i AKS

Denne vinteren har både barn og ansatte på 7 Aktivitetsskoler i Oslo kommune fått smake på hvordan mat kan være et ypperlig verktøy for å sette fokus på både lek, mestring og inkludering.

Sommerferie med Smaksverkstedet

Sommeren er endelig i gang, og vi er allerede i full sving med sommerferiekurs i flere deler av landet. Med sol, fargerike grønnsaker, kreativ matlaging og iskald bananis på programmet, skal vi skape skape matglade sommerminner sammen med hele 400 barn og unge denne sommerferien!

Smaksverkstedet i Stavanger

Denne våren har vi for første gang etablert Smaksverkstedet i Stavanger! Vi synes det er så stas at Smaksverkstedet kommer til stadig flere og flere kommuner. På den måten kan vi bidra til at enda flere barn og unge får en sosial matlagingsarena der de kan utforske næringsrik og bærekraftig mat og oppleve matglede i fellesskap.

Påskenøtter og andre nøtter

Hva er i det hele tatt nøtter? Visste du at noen nøtter egentlig regnes som steinfrukter, og noen til og med som belgfrukter? Hvis du vil lære flere gøyale fakta om nøtter, ja da er du bare helt nødt til å lese videre her!

Bli en tomat-ekspert!

Hva skjedde egentlig da de to tomatene krysset veien? Og er tomat egentlig et bær? Vil du lære mer om tomat? Kom igjen, Ketchup!

Elever lager oppskriftshefte for Loddefjord

Elever på Vadmyra og Kjøkkelvik skole har utforsket bydelens matkultur og samlet sine beste retter i et eget oppskriftshefte for Loddefjord!

Vi utforsker Loddefjords matkultur

Denne høsten viderefører vi prosjektet med Bergen kommune og skal utforske hvilke matkultur som preger Loddefjords identitet. Sammen med elever på Kjøkkelvik skole og Vadmyra skole skal vi lage bydelens egen oppskriftsbok, med retter som representerer Loddefjord!

Foodtruck som mobil fritidsklubb på Grünerløkka

Før jul var vi med i et spennende prosjekt med Bydel Grünerløkka! Vi fikk oppdraget om å drifte bydelens mobile fritidsklubb og food truck – selveste Løkky Trøkk! Prosjektet var en del av et viktig innsiktsarbeid av bydelens ungdomsmiljø.

Aktivitetstips til vinterferien!

Vinteren er en årstid hvor vi tilbringer mer tid inne, men som også gir gode muligheter for lek og moro ute! Det er med andre ord veldig avhengig av vær og vind, og vi har derfor samlet noen aktivitetstips til både ute- og innendørsaktiviteter for hele familien!

Loddisburgeren er kåret!

Folket har talt!  Våren 2020 var det klart at Loddefjords bydelsburger ble en tacokrydret burger med tomatsalsa, rømmedressing og sprø nachochips. Det var Isabell fra Kjøkkelvik skole som vant konkurransen med sitt forslag til hva som skulle bli Loddisburgeren.    Bydelskampanje som del av et større prosjekt Loddisburgeren er en del av pilotprosjektet “Barn, mat [...]

Digital matglede

På grunn av situasjonen med Covid-19 kan ikke Smaksverkstedet holde fysiske matkurs om dagen. Men vi har snudd oss rundt og begynt med digitalt matkurs istedenfor. Digitalt matkurs med Smaksverkstedet har fokus på matglede og utforsking av råvarer og er i Smaksverkstedets ånd selvsagt lekent og sosialt. Nå avanserer vi og leker med maten gjennom [...]

Loddefjord får egen bydelsburger!

Hørt om Loddisburgeren? Det skal bli Loddefjord sin helt egne bydelsburger. Smaksverkstedet skal i samarbeid med barn og unge i Loddefjord utvikle Loddisburgeren. Med oss på laget er også stjernekokk Christoffer Haatuft!   Loddefjords helt egen burger  I samarbeid med Bergen kommune skal Smaksverkstedet skape inkluderende og engasjerende mataktiviteter for barn og unge i Loddefjord [...]

Dyrk din egen mat

Har du en hageflekk, en balkong eller bare en vinduskarm med litt ledig plass? Da kan du dyrke din egen mat. Når du dyrker din egen mat får du fersk, kortreist og god mat som kroppen liker. Det beste av alt er at du kan dyrke akkurat det du selv vil spise! Smaksverkstedets nybegynnertips for [...]

Tips til aktiviteter å gjøre hjemme med barna

  På grunn av koronaviruset tilbringer mange av oss mye tid hjemme med familien om dagen. Det kan bli lange dager og etterhvert mangel på ideer til hva man kan finne på, på å holde hjula i gang. Vi har samlet fem tips til aktiviteter som er perfekt å gjøre innendørs og de krever verken [...]

Flere engasjerende mataktiviteter i Bergen Vest!

Etter en ny anbudsrunde har Smaksverkstedet igjen sikret seg det gjeve oppdraget fra Bergen kommune. I hele 2020 skal vi skape inkluderende og engasjerende mataktiviteter for barn og unge i Loddefjord og Laksevåg! Matglede og sosiale fellesskap  I samarbeid med Bergen kommune blir det både etterskoletidskurs, feriekurs i alle skolens ferier og åpne pop-up arrangementer […]

Matglede i Bergen vest

I løpet av 2019 er det mange barn som har fått oppleve hva Smaksverkstedet har å tilby. Vi har skapt sosiale arenaer hvor barn og unge har opplevd matglede i fellesskap, fra Kristiansand i sør til Gjøvik i øst, og Bergen i vest. Et av de største prosjektene våre i år har vært på Vestlandet, […]

Bli med inn på Smaksverkstedet på Damsgård!

I snart et år har Smaksverkstedet vært et fast etterskoletidstilbud for mellomtrinnet på Damsgård skole. Tilbudet er i samarbeid med Bergen kommune og handler om å skape engasjerende mataktiviteter for barn og barnefamilier i Bergen vest. På Smaksverkstedet lærer barna å lage næringsrik og bærekraftig mat i en sosial setting. Denne torsdagen var det torsketaco på menyen, en populær rett som får barna til å elske fisk.

Høstaktiviteter for hele familien!

Høsten har kommet for fullt og tatt med seg frisk høstluft og fine farger i naturen. Lurer du på hva du skal finne på i høst? Vi deler våre fem beste høstaktiviteter – og alle kan foregå utendørs!

Maten og hjernen

Kan man spise seg gladere? Forskning viser at det er en sammenheng mellom hva vi spiser og hvordan vi har det psykisk. Kroppen og hjernen vår bygges jo opp av den maten vi får i oss, så det er egentlig ikke så rart at både kropp og hjerne blir påvirket av det vi spiser.

Vi viser deg hvor lettvint (og digg) det kan være å servere familien mat som er skikkelig bra for både kropp og sjel!

God og næringsrik matpakke til skolestart

Matpakken må alltid være med på skolen. Barna trenger påfyll i løpet av skoledagen og det er derfor viktig å ha med seg en god og sunn matpakke til lunsj. 

Det er enkelt å lage en god og næringsrik matpakke, og barna kan gjerne bidra selv. Hjelp barna med å gjøre det kvelden før, så slipper dere å bruke tid på dette om morgenen. Her får du tips og triks som gjør at barna aldri mer har en kjedelig matpakke på skolen!

Smaksverkstedet sine beste sommerferietips

Endelig sommerferie og skolefri for barna! I ferien har man bedre tid enn i hverdagen, og det åpner muligheten for å teste ut spennende aktiviteter du ellers ikke har tid til. Her får du Smaksverkstedet sine beste sommerferietips!

Matglede i Bergen Vest

Tidligere i vår fikk Smaksverkstedet det gjeve oppdraget fra Bergen kommune om å skape engasjerende mataktiviteter for barn- og barnefamilier i Bergen vest. Her kan du lese om hvordan vi har inspirert bergensere til gode og bærekraftige matvalg så lang i prosjektet. Det har vært en gledens vår for barn- og barnefamilier i Bergen vest! 

Påskeaktiviteter for hele familien

Her er våre fem tips til gøyale påskeaktiviteter som man kan gjøre med familien, og som krever lite forberedelser eller utstyr.

Starter nytt samarbeid for mataktiviteter med Bergen kommune

Etter en anbudsprosess er det nå klart at Smaksverkstedet får det gjeve oppdraget fra Bergen kommune, om å skape engasjerende mataktiviteter for unge i Bergen vest. Nå skal vi inspirere bergensere til gode og bærekraftige matvalg!

Start dagen med en god frokost

Artikkelen om frokost ble først publisert i kulturmagasinet Barn i Byen, i Bergen i 2018.  Frokost er det første måltidet vi spiser etter vi har stått opp. Etter en natts søvn trenger kroppen påfyll av energi før vi går i barnehagen eller på skolen. Med en god frokost er vi klar til en ny dag […]

Bærekraftig mat på kjøkkenbenken

Verden går snart under, og det er ikke mye vi kan gjøre for å redde den. Sånn kan det i hvert fall lett føles når du scroller deg forbi nok en dyster avisoverskrift om smeltende isfjell og økende klimagassutslipp. Men fortvil ikke: Det er fortsatt håp for planeten vår. Og her er det faktisk barna […]

Fritidstilbud videreføres i Ringerike kommune

Folkehelsekoordinator i Ringerike kommune har sikret videreføring av Smaksverkstedet etter å ha pilottestet fritidstilbudet med midler fra Gjensidigestiftelsen.

Oppegård kommune viderefører fritidstilbud med Smaksverkstedet

Oppegård kommune viderefører nå Smaksverkstedet som fritidstilbud med egne folkehelsemidler, etter å ha testet ut fire kursrekker finansiert gjennom pilotprosjektet med Gjensidigestiftelsen!

Starter året med en gladnyhet!

Vi har fått muligheten til å gi enda flere barn muligheten til en matglad fremtid! I samarbeid med Gjensidigestiftelsen og Sunne Kommuner starter Smaksverkstedet opp med kurs både på Grønland i Oslo og i tre kommuner i Romerike.

Ta knekken på kresenhet

Brokkolien blir liggende urørt på tallerkenen. Igjen. Minstemann pirker knapt nok i fiskefileten. Bønnene som gikk ned på høykant i tacoen er plutselig pyton i en gryterett. Og noen har visst bestemt seg for at alt som er grønt er uspiselig. Høres det kjent ut? Kresenhet blant barn er ikke uvanlig, men i de aller fleste tilfeller kan det heldigvis overvinnes. Her har vi samlet tre tips til foreldre som sliter med kresne barn.

Smaksverkstedet kommer til syv nye skoler i Bergen!

Takket være midler fra skolebudsjettet i Bergen Kommune, kan vi i høst tilby Smaksverkstedet for 4.klasse på syv forskjellige barneskoler: Kjøkkelvik, Kronstad, Loddefjord, Lyshovden, Olsvik, Sælen og Ytre Arna.

Smaksverkstedet starter opp i Bodø

Smaksverkstedet beveger seg helt opp til Bodø! Vi startet opp på Saltvern skole i Bodø kommune denne våren, med stor interesse og lang venteliste. Smaksverkstedet holder på å skalere opp tilbudet til flere kommuner i år, og Bodø er en av de kommunene som har vært først ute med å hive seg på ballen. Sammen med folkehelsekoordinator [...]

Nå starter vi åpne kurs i Bergen sentrum!

Kavlifondet støtter flere kurs med Smaksverkstedet Sist vi holdt et åpent Smaksverksted i Bergen sentrum ble det en skikkelig gøy dag, med mange barn og stor interesse for flere kurs. Nå får vi muligheten til å videreføre tilbudet med støtte fra Kavlifondet, slik at vi kan tilby gratis og åpne kurs for flere barn i [...]

Nå kan flere barn få leke med maten!

Pilotprosjekt på Østlandet Siden januar har vi jobbet på spreng med å skalere opp fritidstilbudet til Smaksverkstedet, og innta Østlandet. I samarbeid med Gjensidigestiftelsen og Sunne Kommuner gir vi 10 kommuner mulighet til å teste ut konseptet vårt - og vi ligger allerede foran skjema, med 10 kurs fordelt på 5 kommuner denne våren. Vi [...]

Gjensidigestiftelsen gir millioner til Smaksverkstedet!

Smaksverkstedet får 2.8 millioner fra Gjensidigestiftelsen til et nasjonalt kostholdsløft, for å skape matglede for barn og unge i 10 nye kommuner på Østlandet.

Verdens vakreste suppekjøkken

I helgen reiste Team Smaksverkstedet på dagsutflukt til Voss og til våre venner og samarbeidspartnere i Organic Soup Company. Instruktørene våre fikk full omvisning på gården. Her er produksjonskjøkkenet til OSC, et spennende drivhusprosjekt, et museum og et kontor for en bokbinder. Rett utenfor ligger rad på rad med epletrær i ulike sorter, søte jordbær [...]

Vi skal utvikle et nytt kostholdsprosjekt for Helsedirektoratet!

Vi vant anbudet og nå skal vi utvikle en pilot til regjeringens nye satsing på barns kosthold i SFO-tiden.

Smaksverkstedet i Askvoll og Fjaler kommune

Vi har etablert Smaksverkstedet i Askvoll og Fjaler kommune i Sogn og Fjordane!

Suppesamarbeid med Organic Soup Company

Smaksverkstedet samarbeider nå med Organic Soup Company om å spre gode og enkle suppetips til folket!

Les om Smaksverkstedet i høstens utgave av Ren Mat

Kathrine Marthinsen tar skolebarn med på en sansereise i matens verden. De sanker, kutter og knar, steker, baker, lukter og smaker på Smaksverkstedet, som regel etter skoletid.

Kronprinsesse Mette Marit på besøk!

Kronprinsesse Mette Marit kom for å høre hva vi hadde å si om barn og unges bærekraftige kostholdsvalg, under Økouka 2016

Vi dro på en bærekraftig matvandring i Bergen under Økouka

Bærekraft, miljø og helse er tema som står høyt på den globale og nasjonale politiske dagsordenen. Maten vi spiser påvirker både helse og miljø og vi trenger å ta flere bærekraftige matvalg hvis vi skal kunne nå FNs bærekraftsmål og sikre bærekraftig matproduksjon og forbruk i fremtiden. For å gjøre den saken litt enklere ville [...]

Vi feiret smakene på Bergen Matfestival!

Helgen 2.-4. september lekte vi med smaker på Bergen Matfestival.
Vi holdt suppeverksted og guidet store og små gjennom en vrien og spennende smaksløype.

Nyheter