Hva skjedde egentlig med de to tomatene som krysset veien?

Hvis du svarer at en av tomatene ble til ketchup så er det helt riktig! Tomat er nemlig hovedingrediensen i den populære sausen ketchup. Men tomaten har reist mye lenger enn over én vei for å komme til Norge. Tomaten stammer nemlig fra Sør- og Mellom-Amerika, og ble ikke vanlig å som matplante i Norge før for rundt hundre år siden. Nå dyrkes tomaten i Norge og over hele verden. Den er faktisk en av verdens viktigste matplanter! Og den brukes selvfølgelig til mye mer enn bare ketchup. I tillegg til god smak inneholder den vitaminer og andre stoffer som er bra for kroppen vår. Vil du lære enda mer om tomat? Kom igjen’a Ketchup!

 

Hvorfor er tomaten rød?

Tomat er faktisk ikke alltid rød! Det finnes både gule, orange, lilla og grønne tomater. Det som gjør at røde tomater er røde er et stoff som heter lykopen. Lykopen finnes også i paprika og nyper. I tillegg til å gi en fin rød farge er lykopen det man kaller en antioksidant. Antioksidanter hjelper kroppen å holde seg frisk. Lykopen tas lettest opp i kroppen om man har varmet opp tomaten og blander det med litt fett, for eksempel når man steker tomatene i litt olje.

Tomat inneholder også andre stoffer som er bra for oss, slik som vitamin C. Det ikke alle vet er at i tillegg til å være et vitamin, fungerer også vitamin C som en antioksidant! Vitamin C bidrar også til at immunforsvaret vår fungerer som det skal, og hjelper oss å holde oss friske.

Er tomat egentlig et bær?

De fleste av oss tenker nok på tomaten som en grønnsak, men noen vil kanskje hevde at det egentlig er en frukt. De fleste planter har frukter, og det er derfor rett å si at tomaten er frukten til tomatplanten. En frukt sin oppgave er å beskytte frøene inni. Et bær er en plante sin frukt som, som oftest, er saftig og har mange små frø. Og det høres jo kjent ut? Derfor kan en tomat faktisk regnes som et bær! Men det er selvfølgelig også helt greit å kalle det en grønnsak, for det er gjerne hvordan vi bruker den og hva vi er vant til som avgjør hva vi kaller den. Til syvende og sist spiller det kanskje heller ikke så stor rolle. Tomaten er helt super uansett om den kalles et bær, en frukt, en grønnsak eller kanskje til og med en buskvekst.

Dyrk din egen tomat

Tomater er flotte å dyrke i vinduskarmen, men pass på at du velger frø til en tomatsort som ikke blir alt for høy, ellers risikerer du at den vokser helt opp i taket! Den beste tiden å så tomater inne er fra februar til april. Se på frøpakken hvordan man bør så akkurat den typen du har valgt. Det er lurt å så tomater i to steg: først i små potter eller i gropene i en eggekartong for eksempel, og så flytte de små plantene over i større krukker eller i en melkekartong når de har spirt litt. For det første steget fyller du en tom eggekartong eller noen små krukker med fuktig plantejord og legg frø i hver grop eller krukke. Så strør du på litt mer jord – det blir som en deilig jorddyne for frøene. Ha gjerne en plastpose med noen hull i rundt kartongen slik at det holder seg varmt og fuktig. Husk å vanne, og så er det bare å vente!

Etter noen uker, når det har kommet frem noen spirer som har fått små hjerteformede tomatblader, da er det på tide med steg to. Da tar du godt med fuktig jord oppi en større krukke eller en melkekartong med hull i bunnen, og så planter du de små plantene over i den jorden. Tomatplanten har nå god plass til å vokse og vil trives godt i en solfylt vinduskarm. Husk å vanne regelmessig. Tomatplanter trenger masse næring, så det kan også være lurt å vanne med næringsgjødsel innimellom. Tomatplanter både lukter godt og ser fine ut i vinduskarmen, og mot slutten av sommeren får du dine helt egne tomater!

Oppskrift på tomatsuppe

Hva kan man bruke tomatene til? Vel noen liker å spise dem som man spiser et eple! Har du ikke prøvd det enda, så anbefales det på det varmeste. Ellers så kan man lage en herlig hjemmelaget tomatsuppe. Det gjør man slik:

INGREDIENSER:

  • 1 rødløk
  • 1 løk
  • 2 stilker stangselleri
  • ½ knollselleri
  • 10 tomater
  • 1 potte persille
  • 1 potte basilikum
  • 1 sitron
  • 1,5 liter vann
  • 1 ss olivenolje

FREMGANGSMÅTE:

  • Skrell og grovhakk løk, rødløk, stangselleri og knollselleri.
  • Ha alt i en kjele og hell på 0,5 liter vann.
  • Kok opp og la koke på middels varme i 30 min
  • Skjær tomatene i terninger og ha i en annen kjele.
  • Hell på 1 liter vann, kok opp og la koke på middels varme i 30 min.
  • Kjør tomatene til puré med en stavmikser.
  • Finn frem en sil og hell tomatene over i den andre kjelen med grønnsaker. Sil vekk skinn og frø fra tomatene.
  • Kjør suppen glatt med stavmikser.
  • Smak til med salt, pepper, en skive sitron, en neve persille og en neve basilikum.
Eirin Gjerde
Author: Eirin Gjerde

Jeg heter Eirin