Pilotprosjekt på Østlandet

Siden januar har vi jobbet på spreng med å skalere opp fritidstilbudet til Smaksverkstedet, og innta Østlandet. I samarbeid med Gjensidigestiftelsen og Sunne Kommuner gir vi 10 kommuner mulighet til å teste ut konseptet vårt – og vi ligger allerede foran skjema, med 10 kurs fordelt på 5 kommuner denne våren. Vi har utvidet staben med 16 nye og ivrige instruktører og idag reiser vi fra Bergen for å besøke de.

5 nye kommuner er med i prosjektet

Det er Oppegård, Rygge, Asker, Bærum og Ringerike kommune som er først ute med å starte opp kurs med oss, og alle har valgt ulike måter å organisere tilbudet på. Noen setter opp kurs på ungdomsklubber, andre bruker skolenes kjøkken etter skoletid, og andre inkluderer det i SFO sitt juniortilbud for mellomtrinnet.

Flere matglade barn

Prosjektet er en del av Gjensidigestiftelsens nasjonale kostholdsløft, der vi er 1 av 5 aktører i landet har blitt plukket ut for å fremme matglede og et næringsrikt kosthold for barn og unge. De andre aktørene er Geitmyra, Norsk Smaksskule, Sunnere barn og Liantunet.

Målet vårt er å bidra til at flere barn får oppleve matglede og lære om næringsrik og bærekraftig mat, med et inkluderende lavterskeltilbud i deres nærmiljø.

“Vi er som en stor familie vi”

Responsen fra barn og foreldre har vært overveldende, og vi har hatt lange ventelister på kurs. Noen steder, der vi hadde dobbelt så mange påmeldte som plasser, valgte vi å dele opp kursrekken i to slik at alle fikk delta. Målet vårt er jo tross alt å inkludere. Vi ser at det er behov og interesse for en arena der barn kan lære og oppleve mestring rundt mat, og det er vi veldig glad for.

Barna har så langt vært ivrige og interesserte, og lærer spør ofte instruktørene våre om alt de lurer på om mat og kosthold. De har lært å like fisk, at grønnsaker kan smake godt i muffins, de tør å smake på flere matvarer, har fått nye venner og koser seg rundt langbordet. Som et av barna sa da de satt rundt bordet til slutt og skulle spise “Vi er som en stor familie vi”. Andre har fått øynene opp for ulike krydder og har tatt med seg chilifrø hjem for å plante.

Langsiktig samarbeid med kommunene

Vi jobber nå videre med å skaffe oss erfaringer fra første semester med kurs, og etablere samarbeid med de resterende 5 kommunene i prosjektet. Sammen med kommunene ønsker vi å lære mer om hvordan denne typen tilbud best kan organiseres, finansieres og forankres – med et langsiktig fokus. Gjennom samarbeidet vårt med Sunne Kommuner når vi ut til et nettverk av kommuner som setter folkehelse høyt på agendaen, og de hjelper både oss og kommunene med å finne gode løsninger for videreføring.

Kathrine Marthinsen
Author: Kathrine Marthinsen

Daglig leder