Bærekraft, miljø og helse er tema som står høyt på den globale og nasjonale politiske dagsordenen. Maten vi spiser påvirker både helse og miljø og vi trenger å ta flere bærekraftige matvalg hvis vi skal kunne nå FNs bærekraftsmål og sikre bærekraftig matproduksjon og forbruk i fremtiden.

For å gjøre den saken litt enklere ville vi vise frem hva som finnes av alternativer for å handle økologisk og bærekraftige mat og drikke i Bergen, med en lavterskel og gøyal matvandring. Arrangementet var en del av ØKOUKA, en landsdekkende feiring av økologisk mat og matproduksjon.

Hva skjer på en ØkoCrawl?

På en ØkoCrawl spiser vi god mat og drikke og får høre mer fra de ulike aktørene om tankene og idéen bak maten de serverer. Vi har med oss en matentusiast  som forteller oss litt om økologisk og bærekraftig mat på veien, for de som er interessert i å vite mer. Vi avslutter crawlen på en hyggelig plass der du kan bli sittende slå av en prat, stille spørsmål om bærekraftig mat og matproduksjon, eller bare drikke kaffe, så lenge man vil. All mat og drikke er inkludert i prisen.

Stedene holdes hemmelig på forhånd, bare for spenningens skyld!

Første stopp: Frokost og kaffe på Godt Brød
Morgenen startet hos Godt Brød i Marken, som bydde på deilig økologisk frokostmat; påsmurte knekkebrød og skiver, boller, frisk rekruttfrukt-juice og etiopisk kaffe.
Foto: Margrethe Vikan Sæbø - Folkelig.no
Andre stopp: Råvarene
Bergens nyeste tilskudd i kategorien bærekraftig dagligvarehandel, og vår første zero waste kolonial, Råvarene, disket opp med hjemmelagde og næringsrike energiballer til oss. Så fersk var butikken at Anita og Hilde ikke hadde åpnet for pubilkum ennå!
Foto: Margrethe Vikan Sæbø - Folkelig.no
Tredje stopp: Reindyrka
Den økologiske dagligvarebutikken Reindyrka har ofte stilt opp med gratis overskuddsvarer til Smaksverkstedets arrangementer og denne gangen ga de oss smaksprøver på frukt mens de fortalte oss sin historie – som begynte for nøyaktig 6 år siden. Gratulerer med årsdagen!
Foto: Margrethe Vikan Sæbø - Folkelig.no
Fjerde stopp: Pygmalion
Fjerde og siste stopp i årets ØkoCrawl var Pygmalion ØkoCafé, en av de økostedene som har vært tilstede en god stund her i Bergen, og serverer både lunsj og middagsretter, gode pannekaker og et fint utvalg desserter. Denne uken stilte de med økologiske kaker, kaffe og te til oss, og vi ble værende en stund og pratet om løst og fast, bærekraftig og økologisk mat.
Vi håper deltakerne fikk en smak på hva Bergen har å by på av bærekraftig mat og drikke, og kanskje fant noen seg et nytt favorittsted.
Foto: Margrethe Vikan Sæbø - Folkelig.no
Vi håper deltakerne fikk en smak på hva Bergen har å by på av bærekraftig mat og drikke, og kanskje fant noen seg et nytt favorittsted.
ØkoCrawl er over for denne gang, men neste gang vi dukker opp med konseptet lover vi å utvide med matvandringer på kveldstid også. Dog uten toga-antrekk!

Matguide for årets crawl var Frida Berdal, som er instruktør på Smaksverkstedet, folkehelsearbeider, lærerstudent og vordende overtaker av familiegården på Feios.

 

ØKO-Crawl ble arrangert med støtte fra Landbruksavdelingen under Fylkesmannen i Hordaland.

Kathrine Marthinsen
Author: Kathrine Marthinsen

Daglig leder