Verden går snart under, og det er ikke mye vi kan gjøre for å redde den. Sånn kan det i hvert fall lett føles når du scroller deg forbi nok en dyster avisoverskrift om smeltende isfjell og økende klimagassutslipp.

Men fortvil ikke: Det er fortsatt håp for planeten vår. Og her er det faktisk barna som går foran i klimadebatten – med sterke stemmer. De ønsker seg en bærekraftig fremtid, forståelig nok! En av de enkleste hverdagsendringene hver og en av oss kan gjøre for miljøet, er å være bevisste på hva vi putter i oss.

La oss derfor presentere følgende vinn-vinn-vinn-situasjon: Mat som er bra for planeten, helsen og smaksløkene!


Maten og miljøet


Som du sikkert vet, er matsystemet ansvarlig for en stor del av klimagassutslippene. Men siden klimaavtrykket varierer mye fra matvare til matvare, er det ikke så store endringene i hverdagsvalgene som skal til. Det å endre matvaner kan kanskje føles som noe lite og ubetydelig, eller kanskje det føles vanskelig og ubehagelig – men det ér viktig og det kan være ganske så smakfullt og behagelig.

Vegetarpizza er en favoritt hos barna på Smaksverkstedet

Både sunn og bærekraftig mat

Dessuten er det mange likheter mellom bærekraftig mat og sunn mat. Spis mer av fisk, frukt og grønt og kornvarer og spis mindre rødt kjøtt. Hos oss i Smaksverkstedet er bærekraft sentralt i alt vi driver med. På Smaksverkstedet lærer barna om mat som er bra for kloden – og som selvfølgelig også er skikkelig god og næringsrik i tillegg. Her får du våre enkleste tips for et mer klimavennlig kjøkken.



Tre tips til et mer bærekraftig kosthold

  • Mindre kjøtt, mer planter

    Du har kanskje hørt det før: Kjøttspisingen vår er en skikkelig klimasynder. Hele 70% av utslippene fra jordbruket kommer fra husdyrproduksjon. Derfor bør vi bytte ut en del av kjøttet med mer bærekraftig mat som grønnsaker, belgfrukter og fisk. Det betyr ikke at vi skal kutte ut kjøtt. Men hvis du først skal spise kjøtt, bruk mindre porsjoner – så får du også råd til bedre produsert kjøtt. Dyret du velger har også betydning: Storfekjøtt er det klart mest miljøbelastende kjøttet, mens de mest bærekraftige variantene vi har her til lands er høne, geit og vilt.

  • Velg kortreist mat i sesong

    Gi oss en lokal gulrot om vinteren, en håndfull norske jordbær om sommeren, eller et knallrødt høsteple fra Hardanger (eller hagen!) – Trenger vi egentlig blåbærene som er flydd inn fra andre siden av kloden? Ikke nok med at sesongvarene er uslåelige på smak, som regel er de billigere også. Vi gjør alltid vårt beste for å følge sesongene på Smaksverkstedet – blant annet for å lære barna mer om bærekraftig mat og hvor maten kommer fra. Sjekk en sesongkalender på nett, og støtt din lokale bonde!

  • Kast mindre mat

    Her i Norge har vi heldigvis blitt mer bevisste på matkastingen vår de siste årene, men vi har fortsatt en vei å gå. Lær deg å lage mat med restene du har i kjøleskapet, så har du gjort noe bra for både miljøet, lommeboka – og lukten i kjøleskapet. Det er ikke alltid du trenger en oppskrift for å lage digg  mat, og har du hatt barn med på Smaksverkstedet har de blitt eksperter på nettopp det. Så spør gjerne barna om råd, og la de få være med og være kreative med restematen. Kokkekamp neste!

Tips til barnefamilien

Det blir fort mye rester igjen på tallerkenen når barna bestemmer seg for ikke å like maten. Prøv å involve barna i matlagingen, da spiser de ofte opp maten. Og hjelp de med å øve seg på nye smaker, slik at de etterhvert lærer seg å like mer mat. Kanskje får dere øynene opp for noe nytt og godt alle sammen?

Les mer om barn og kresenhet her.

Tips til kjøttelskeren

Et tips til deg som vil spise mer bærekraftig mat men ikke er helt klar for å bli vegetarianer er vår kylling- og linseburger. Bytt ut noe av kyllingkjøttdeigen med linser, bland med deilige urter og mos farsen sammen med en stavmikser. Form til burgere og stek i panne. Server med det du ellers liker å ha på burgeren. Da får du fortsatt smaken av kjøtt, bare litt mindre av det per porsjon.

Kathrine Marthinsen
Author: Kathrine Marthinsen

Daglig leder