Har du en hageflekk, en balkong eller bare en vinduskarm med litt ledig plass? Da kan du dyrke din egen mat. Når du dyrker din egen mat får du fersk, kortreist og god mat som kroppen liker. Det beste av alt er at du kan dyrke akkurat det du selv vil spise!

Smaksverkstedets nybegynnertips for å dyrke selv

Når man skal dyrke trenger man både tid og et egnet sted å dyrke. Det er lurt å tenke på hvor mye plass du har og hva du liker å spise. I tillegg er det lurt å finne ut av hvor mye tid du vil bruke på dyrkingen, og når du vil spise maten du har dyrket. Har du lyst å knaske egendyrkede gulrøtter i sommerferien må du nemlig planlegge det noen måneder i forveien. Det er best å dyrke der hvor solen skinner. Her kommer noen nybegynnertips til hva du kan dyrke selv!

Egendyrket salat på 1-2-3

Salat er enkelt å dyrke og du kan høste den ganske kjapt. Ruccola- og spinatfrø kan plantes i små dyrkebegre, eller større potter eller pallekarmer. Har du et tomt druebeger eller tomatboks funker dette også utmerket. Fyll jord i det du vil dyrke i, og ha oppi noen frø. Ta jord over frøene og sett det et sted hvor de får lys. Husk å holde jorden fuktig slik at frøene får utviklet seg til å spire. Etter en uke kan du se at det kommer spirer av salat. De vokser seg større jo lenger du venter, men hvis du er utålmodig og vil smake, kan du spise de fra de kommer opp av jorden. Det er gøy med egendyrket salat på brødskiven.

Det er fint å dyrke i små komposterbare dyrkebegre

Så gulrøtter i melkekartongen

Gulrøtter kan dyrkes i hagen, i en bøtte eller i en tom melkekartong. Skjær et kryss i bunnen av melkekartongen slik at overflødig vann kan komme ut. Ha jord i kartongen og ha i rundt 10- 15 gulrotfrø. Ha gjerne litt plastfolie over melkekartongen.  Sett melkekartongen på et lunt sted, med mye lys. Planer er litt som mennesker- de liker ikke å fryse. Når du ser at det kommer grønne spirer kan du ta av plasten og sette melkekartongen på et litt kjøligere sted, men fortsatt med mye lys, kanskje du har plass på balkongen eller ute i hagen?  Når det er kommet høye spirer opp fra kartongen kan du plante kartongen ut i en krukke eller i et bed. Etter et par måneder kan du høste dine egne gulrøtter fra melkekartongen. Du kan så gulrøtter i melkekartong helt fra sen vinter- til midt på sommeren.

Tror du maten du spiser påvirker humøret ditt? Les Maten og hjernen

Prosjekt reddik

For deg som er nybegynner på å dyrke kan reddik være gøy å starte med. Reddik er lett å dyrke og passer perfekt for de som er litt utålmodige. Fra du sår frøet kan du høste dine egne, knallrosa reddiker bare etter en måneds tid. Det du må gjøre er å kjøpe inn reddikfrø, jord og ha en plass å plante de. En krukke, en bøtte eller en pallekarm er fint såsted. Ha jord der du vil plante, og lag små hull i jorden, ca 1- 2 cm dype. Ha ca 3 cm mellom hvert hull, slik at ikke reddikene krasjer når de vokser seg store. Ha et frø i hvert hull og ha litt jord over. Etter en uke vil du se at reddikene spirer. Vent enda noen uker før du tar reddikene opp av jorden. Reddik kan smake litt sterkt. Kutt reddiken i mindre biter og spis den sammen med annen salat eller som topping på brødskiven.

Kanskje er det en parsellhage i nærheten av der du bor?

Redyrking i vinduskarmen 

Visste du at det går an å re- dyrke noen grønnsaker i vinduskarmen?  Det du trenger er røttene av en grønnsak, for eksempel vårløk. Sett røttene i et glass med vann. La de stå et par dager i vinduskarmen og plutselig ser du at det kommer nye skudd på vårløken du allerede har spist av før. Vårløk, purreløk, hjertesalat og stangselleri er bare noen av de grønnsakene som kan vokse ut igjen og brukes på nytt.

Les også La vårløken gro ut igjen!

Det er ikke mye som smaker bedre enn egendyrkede grønnsaker rett fra hagen!

Det er gøy å se hvor maten kommer fra- og spise egendyrket mat. Kanskje du synes det er så gøy at du får deg en ny hobby? Lykke til!

Trenger du flere tips til aktiviteter å gjøre hjemme kan du lese denne artikkelen!

markantnorge
Author: markantnorge