I løpet av 2019 er det mange barn som har fått oppleve hva Smaksverkstedet har å tilby. Vi har skapt sosiale arenaer hvor barn og unge har opplevd matglede i fellesskap, fra Kristiansand i sør til Gjøvik i øst, og Bergen i vest.

Et av de største prosjektene våre i år har vært på Vestlandet, hvor vi har fått muligheten til å skape engasjerende mataktiviteter for barn og unge i Bergen vest i samarbeid med Bergen kommune. Gjennom året har vi inspirert bergenserne til gode og bærekraftige matvalg, gjennom å teste ut flere nye konsepter.

Etterskoletidskurs på Damsgård skole

Gjennom året har vi totalt gjennomført 3 kursrekker med etterskoletidstilbud for 4-7. trinn på Damsgård skole. Både gutter og jenter har fått muligheten til å utfolde seg på kjøkkenet. På kursene har barna lært å lage enkel og bærekraftig mat fra bunnen av, med næringsrike ingredienser.

Til barnas store begeistring har det stått blant annet smoothie og torsketaco på menyen. Gjennom kursene har instruktørene vekket nysgjerrigheten til barna omkring mat som er bra for kroppen og kloden. Flere av barna tør å smake på flere nye råvarer etter å ha deltatt på kurs, noe som er en viktig målsetting for Smaksverkstedet.

Les også: Bli med inn på Smaksverkstedet på Damsgård!

“Dette ser jo og lukter kjempe godt, dette tror jeg jeg kommer til å like!” Foto: Ann Helen Lien

Familiekurs på ungdommens hus

I løpet av 2019 har Smaksverkstedet gjennomført sine to første familiekurs. Vi inviterte familier med barn i skolealder til å lage mat sammen med oss, og det ble stor suksess! Både barn og voksne fikk møte nye mennesker og kokkelere sammen. Det felles måltidet samlet ulike kulturer, utviklet samhandling og nye bekjentskaper.

Det var bare positive tilbakemeldinger etter familiekurset. Dette var noe familiene ønsket å bli med på flere ganger. Vi kan love at det blir flere familiekurs i året som kommer!

Barn og foreldre på familiekurs på Ungdommens hus på Laksevåg.

Feriekurs

I påske,- sommer og høstferien arrangerte vi feriekurs for barn og unge i 4-7. trinn på Ungdommens hus på Laksevåg. Feriekursene var proppet med spennende aktiviteter omkring utforskning og eksperimentering med mat i en sosial kontekst. På sommerferiekursene samarbeidet vi med Fysak på melkeplassen slik at barna kunne delta på andre aktiviteter i nærmiljøet. Bybonden i Bergen var også med på kurs for å lære barna om dyrking og kortreist mat.

I sommerferien fikk vi besøk av BA. Les artikkelen her!

Popup Smaksverksted

Kanskje du har sett oss på Vestkanten i det siste? Smaksverkstedet har hatt flere popup- arrangementer i tilknytning til PopLAB på Vestkanten og Oasen. Arrangementene har vært gratis og åpen for alle, og vi har møtt mange nysgjerrige og matglade mennesker.

På popup- arrangementene har vi utfordret bergensere til smaks- og sanseløype for å bli kjent med ulike råvarer. Barn og unge har laget fruktspyd til den store gullmedalje, og Bybonden i Bergen lærte vekk sine ferdigheter innenfor dyrking. Vi har også deltatt på Damsgårdssdagene og på Barnelørdager i Bydelene i regi av Bergen kommune.

Bybonden lærer vekk sine ferdigheter i dyrking. Foto: Margrethe Vikan Sæbø.

 

Nabolagsmiddag på Elvetun

Nabolagsmiddag samler nye og gamle venner og bekjente til et felles måltid. Vi testet ut nabolagsmiddag på Elvetun ungdomshus i Loddefjord for første gang i samarbeid med Bergen kommune høsten 2019. Det har blitt gjennomført tre nabolagsmiddager, og på siste middag før jul ble det fullt hus på Elvetun. Næringsrike og bærekraftige middagsretter i lag med andre har tydeligvis falt i smak i Loddefjord. Vi skal definitivt fortsette med sosiale middager for å samle mennesker og lage liv i nabolaget!

Har du lyst å se mer av hva barna i Bergen vest har lært på Smaksverkstedet gjennom ulike aktiviteter? Sjekk ut YouTube- kanalen til Smaksverkstedet!

markantnorge
Author: markantnorge