Høsten har kommet for fullt og tatt med seg frisk høstluft og fine farger i naturen. Lurer du på hva du skal finne på i høstferien? Vi deler våre fem beste høstaktiviteter – og alle kan foregå utendørs!


Telttur med mat ute i det fri

Hva med å tilbringe en eller flere netter utendørs, enten i telt eller under åpen himmel? Pakk med varme klær, god mat og litt ved eller et stormkjøkken så kan det bli en minnerik opplevelse for både store og små. Kutt opp sesongens grønnsaker og valgfri fisk og lag fargerike skattekister – næringsrikt, smakfullt og enkelt å tilberede! Pinnebrød, rykende varm kakao eller varme fruktpakker er også supertgodt! Spennende og gode opplevelser utendørs gir barna glede av å tilbringe tiden ute i naturen. La gjerne barna være med i både planlegging og gjennomføring av turen, dette vil gi enda større mestringsfølelse! 


Sanking og bærplukking

Høsten er sesong for sanking av bær og sopp. Ta med barna på jakt etter spennende spiselige vekster i naturen. Det er både gratis og garanterer friske farger i kinnene. Kanskje finner dere tyttebær som det kan lages syltetøy av? Tyttebær kan også brukes i trollkrem – en av høstens tradisjonelle desserter eller kanskje tør du teste bærene i smoothie? Sopptur er også en fin høstaktivitet da det bugner av spennende sopptyper i skogen nå. Usikker på hva som kan spises av sopp? Lån en bok om sopp på nærmeste bibliotek eller les mer på Norges sopp- og nyttevekstforbund

Epleslang

Utover høsten er det mange smakfulle eplesorter i Norge. Har dere ikke egne epler i hagen kan dere dra på epleslang hos naboen (men det er fint å spørre om lov først). Er dere heldige finner dere kanskje plommer også! Enda bedre er nok å høre med naboen om de trenger hjelp til epleplukking. Det er mange som har for mye epler til å klare å spise opp dette selv, så dette blir vinn-vinn-situasjon! Du gjør en god gjerning for naboen, får sannsynligvis med deg noen epler og samtidig er du med på redusere matsvinn. Og du – Visste du at det finnes hele 7000 ulike eplesorter i verden? Har du ulike type epler hjemme kan dere smake på de ulike eplesortene og se om de smaker forskjellig. Kanskje finner dere en ny favoritt?


Fem for hvalen

Forsøpling av hav og naturen er et stort miljøproblem. Alle er ikke like flinke til å ta med seg avfallet sitt. Havner søppelet på bakken, havner det i havet og er skadelig for dyrene som lever der. Ta med familien ut og gjør en god gjerning for miljøet! #5forhvalen går ut på å plukke fem søppelting hvor og når som helst. Dersom en av fem plukker litt søppel fra bakken hver dag, fjerner vi hele 35 tonn søppel fra naturen – hver dag!

Vil du lese mer om dette og få flere tips les mer på 5forhvalen sine nettsider.


Foto: Gunnbjörg Gunnarsdottir

Lag en varmende høstsuppe med hele familien

Hva er vel ikke bedre enn en varmende suppe med høstens grønnsaker – gulrot, potet, blomkål og kålrot-  så smakfullt. Suppen passer også ypperlig til å lage utendørs! Å spise grønnsaker som er i sesong på høsten er et viktig bidrag til miljøet. Vi begrenser ressurskrevende matproduksjon og lang transport av matvarene, i tillegg er råvarene i sesong som regel billigere også.

Vil du lese mer om bærekraftig mat? Les vår artikkel Bærekraftig mat på kjøkkenbenken.

Tips til matpakke på tur? Les også God og næringsrik matpakke til skolestart

Kathrine Marthinsen
Author: Kathrine Marthinsen

Daglig leder