Her er et spørsmål å tygge litt på: Kan man spise seg gladere?
Nja kanskje det!
Mat kan påvirke humøret
Ny forskning viser at det er en sammenheng mellom hva vi spiser og hvordan vi har det psykisk. Det høres kanskje merkelig ut, men jo mer man tenker over det, jo mer mening gir det: Kroppen vår (og hjernen vår!) bygges jo opp av den maten vi får i oss, så det er egentlig ikke så rart at både kropp og hjerne blir påvirket av det vi spiser. Les mer om SMILES studien her.
Les mer om SMILES studien her.
Maten er selvfølgelig ikke eneste avgjørende faktor. Langt derifra – den er bare en brikke i et større puslespill. Men den kan være en viktig brikke, som kan hjelpe hjernen vår til å fungere på sitt beste. Vi viser deg hvor lettvint (og digg) det kan være å servere familien mat som er skikkelig bra for både kropp og sjel.
Glad mat
De siste årenes forskning viser at et sunt kosthold både kan være med på å forebygge – og til en viss grad også behandle – psykiske problemer som angst og depresjon. Et usunt kosthold, derimot, kan gjøre det stikk motsatte. Det er ikke uten grunn at det amerikanske standard kostholdet (Standard American Diet) går under forkortelsen SAD. Mye sukker, salt, transfett, mettet fett og raske karbohydrater – pluss et stusselig nivå av næringsstoffer og variasjon – er ikke ideelt for kroppen hverken fysisk eller psykisk.
Hva er god hjernemat?
Når fagfolk skal gi eksempler på mental helsefremmende kost, trekker de gjerne frem en vri på den tradisjonelle middelhavskosten. Men det tradisjonelle norske kostholdet er også fullt av verdifull (og billig!) hjernemat, som fisk, grove fullkornsprodukter, rotfrukter og bær. Du trenger altså ikke noen spesiell diett for å hjelpe med å ta vare på familiens hjerner.
Ikke trenger det være vanskelig heller. Lag variert mat av vanlige, sunne, rimelige råvarer, som vi gjør på Smaksverkstedet. På kursene våre lager vi lettvinte retter fra bunnen av, som kan varieres på mange måter. Finn dine egne sunne hverdagsfavoritter – og husk de tre folkelige F-ene for å ta ekstra godt vare på hjernen!
Tips til fristende og næringsrike matpakker? Les også God og næringsrik matpakke til skolestart
Hjernemat – Tre F-er:
Fiber
Hæ, fiber for hjernen? Er det ikke bare bra for magen, da? Jo – og det er faktisk nettopp derfor det er så bra for hjernen. Som du kanskje har fått med deg, har både tarmene våre og bakteriene som bor der inne fått fornyet respekt de siste årene. Fiber «mater» de viktige, gode bakteriene i tarmene våre, og disse er viktige for veldig, veldig mye i kroppen – for eksempel produksjonen av lykke- og stresshormoner. Det er forskjellige typer fibre i forskjellige typer mat, så variasjon er topp. Her er fire fine fiberkilder som er både billige og bra:
- Grove kornprodukter, som havre- eller byggryn
- Frukt og grønt, spesielt grønnsaker som rotfrukter
- Frø, som linfrø, gresskarfrø og sesamfrø
- Belgfrukter, som linser og bønner
Fett
Hjernen vår består av 60% fett, og for at den skal fungere optimalt trenger den påfyll av sunne fettsyrer. Mange har kanskje blitt lært opp til å være redd for fett, men det er det ingen grunn til – så lenge du velger de gode variantene med det vi kaller “umettet fett”. De finner du blant annet i denne maten:
- Fet fisk, blant annet sild, ørret, makrell og laks
- Nøtter og frø
- Olivenolje
- Avokado
Farger
Spis regnbuen! Og bare så det er klart: Da snakker vi om mat fra planteriket, ikke fra smågodt-hylla. Fargerike råvarer (for eksempel rødbete, gulrot, grønnkål eller blåbær) er proppfulle av sunne polyfenoler – en type plantestoffer som har mange positive effekter for hjernen og resten av kroppen. Så variér kostholdet med masse grønnsaker, bær, frukter, urter, belgfrukter, krydderurter og annet godt – så blir både sjelen og ganen fornøyd.
Vil du vite mer?
Flere tips til hvordan du kan fargelegge måltidene – Fra frukt.no