Det nærmer seg påske og tid for påskenøtter, men hva er egentlig en påskenøtt?

Hva er i det hele tatt nøtter? Visste du at noen nøtter egentlig regnes som steinfrukter, og noen til og med som belgfrukter? Hvis du vil lære flere gøyale fakta om nøtter, ja da er du bare helt nødt til å lese videre her!

Hva er en nøtt? 

Nøtter har et hard skall og inneholder som oftest ett frø. Frøet er den delen av nøtten vi spiser. Fra nøttetrærnes side er nøttene en måte å spre frøene sine bort fra morplanten for å spire et nytt sted. Dyr som mus, ekorn og noen typer fugler liker å spise og gjemme nøtter. Det høres kanskje kjipt ut for nøttetreet at dyr tar nøttene, men det gjør faktisk at nøttene, og dermed plantene, får spredd seg enda lengre når dyrene ikke får spist opp alt de har gjemt. 

Det er ikke bare dyr som liker å spise nøtter – vi mennesker spiser det jo også. Kanskje har du spist nøtter i müsli, eller i en dessert eller kanskje som påfyll på tur på påskefjellet? Det er i så fall ganske lurt, for nøtter inneholder masse næringsstoffer! Nøtter er som en liten tettpakket næringsbombe. De gir oss energi, fiber, proteiner, vitaminer og mineraler – altså masse gode greier for kroppene våre. Man kan gjerne spise litt usaltede nøtter hver dag, og det er supert å ha med som tur-påfyll!

Harde nøtter å knekke 

En påskenøtt er ikke en type nøtt. Påskenøtter er spørsmålslek og hjernetrim gitt som underholdning i påsken. Vanlige nøtter er jo også bra for hjernen, så hva passer vel bedre enn noen påskenøtter om .. ja, nøtter? 

Her er noen skikkelig harde nøtter å knekke: 

Fyll inn svarene her for å finne et hemmelig ord!

Ordlek

 

 1. Hvilke nøtter er det askepott har tre av i «tre nøtter til askepott»? (hint: de er kan gjøre ting vanlige nøtter ikke kan…)
 2. Hvilken veldig vanlig nøtt ble produsert allerede for 3500 år siden? 
 3. Ikke alle nøtter som vi snakker om som nøtter er faktisk nøtter! Noen regnes egentlig som noe annet botanisk, selv om vi kaller dem nøtter. Hva er det en Hasselnøtt regnes som botanisk? 
 4. Peanøtter er en av nøttene som snakkes om som nøtter, og har næringsinnhold og smak som likner på nøtter, men som botanisk faktisk regnes som noe annet. Hva er egentlig en peanøtt? (tips, se på bildet av peanøtter inni «skallet» sitt.. likner det på noe?)
 5. Nøtten vi er på jakt etter her er en nøtt som produseres mye i Spania og Italia, den er vanlig å bruke i bakverk og du har kanskje spist den rundt jul.. kanskje skjult i grøt? 
 6. Valnøtt, mandel og kokosnøtt er blant nøttene som botanisk er noe annet enn en nøtt. Hva er de egentlig? 
 7. Nøtten på bilde c. vokser på et opptil 15 meter høyt tre i Australia. Hva heter den? 
 8. Nå tidlig på våren begynner det å bli grønt igjen i busker og kratt. Du har kanskje sett et tre eller en busk som har fått lange, gul-grønne, litt larve-liknende greier på seg? (bilde d.) Disse kalles rakler. Hvilket vanlig nøttetre i Norge har slike rakler nå på våren? 
Klarte du å finne det hemmelige ordet?
Wow! Det er bra jobba! Men det er helt greit å se på fasiten for litt hjelp altså! Her kommer svarene og forklaringer i et nøtteskall: 
 1. Det er selvfølgelig magiske nøtter! Du tenkte kanskje på både hasselnøtter og eikenøtter, og det er i så fall ikke så rart, for det ser ut som det er de nøttene som har fått rollen som magisk nøtt i henholdsvis den originale og nyinnspilte filmen. 
 2. Peanøtt er nøtten vi er ute etter her! Det finnes bevis for at den ble produsert helt allerede for 3500 år siden. De har til og med blitt funnet i Inkaindianeres graver! 
 3. Dette var nok et lurespørsmål. Hasselnøtten er faktisk en nøtt! Hasselnøtten og kastanjenøtten er eksempler på «ekte nøtter». 
 4. Peanøtten er egentlig er en belgfrukt. Vi snakker gjerne om peanøtten som en nøtt til daglig, men botanisk de de faktisk frø i en belgfrukt. På bildet ser du peanøtter inni «skallet» de vokser i. «skallet» er en belg, og du kan kanskje se at det minner om andre belgfrukter, slik som erter som også vokser inni en belg. Belgen til peanøtten er hard, og de vokser faktisk under jorda!
 5. Svaret er mandel! Mandelen kommer fra Asia, men i dag er de landene som produserer mest mandler Italia og Spania. Har du funnet mandel i risgrøten før? 
 6. Riktig svar er steinfrukt! Både mandel, kokosnøtt og valnøtt er steinfrukter. Mandelen har et hårete fruktkjøtt utenpå steinkjernen, som er det vi tenker på som nøtteskallet, og inni der igjen er frøet, som er mandelen vi spiser. Valnøtten og kokosnøtten har også fruktkjøtt ytterst, og så et skall og deretter frøet innerst – på samme måte er plommer og nektariner også steinfrukter. 
 7. Det er macadamianøtt! Macadamianøtter er de nøttene med høyest fettinnhold som finnes, og de smaker litt som kokos. Har du smakt de før? 
 8. Hassel er svaret vi er ute etter! På denne tiden av året er hasseltrær er lett å få øye på fordi de har lange fine rakler. Rakletrær bruker raklene til å spre pollen med vinden. Litt senere på våren får trærne store fine blader, og utover sensommeren og høsten modnes hasselnøttene.  

Nøtter og eple

Nøttegod dessert

Fikk du lyst til å lage noe skikkelig digg med nøtter? Hva med å prøve Folkelige bondepiker? Å lage disse kan nok bidra til at du kjenner på det som var «det hemmelige ordet». 

 • Riste grovhakkede nøtter, havregryn, kokos og frø i en tørr stekepanne til kokosen har blitt gyllen. Du lukter når det er ferdig!
 • Avkjøl blandingen mens du kutter epler eller annen frisk frukt og bær i terninger.
 • Legg frukt, nøtteblanding og vaniljekesam lagvis i glass.
 • Pass på at du legger den tørre blandingen over kesamen, slik at det ikke blir så tørt å spise.
 • Avslutt eventuelt med et dryss kanel, litt honning, revet sjokolade og noen mynteblader.
Eirin Gjerde
Author: Eirin Gjerde

Jeg heter Eirin