I snart et år har Smaksverkstedet vært et fast etterskoletidstilbud for mellomtrinnet på Damsgård skole. Tilbudet er i samarbeid med Bergen kommune og handler om å skape engasjerende mataktiviteter for barn og barnefamilier i Bergen vest. På Smaksverkstedet lærer barna å lage næringsrik og bærekraftig mat i en sosial setting. Denne torsdagen var det torsketaco på menyen, en populær rett som får barna til å elske fisk.

Torsdagstaco

“Er det lov å komme inn?” spør en nysgjerrig jente fra gangen mens hun kikker inn døren til det nye skolekjøkkenet på Damsgård skole. Det er torsdag ettermiddag og klart for Smaksverksted. Fersk torsk og fargerike råvarer er satt frem for dagens kurs. Barna er klare for å være med på en sosial fritidsaktivitet etter skoletid, sammen med to instruktører fra Smaksverkstedet. Barna er spent på hva de skal lage i dag. En av jentene foreslår suppe, men til stor begeistring for barna er det taco på menyen. “Selv om det ikke er fredag? Yes!” sier en av gutta, mens han løfter hendene i været.

Instruktøren forteller at det skal være torsk i tacoen og at barna skal få lage sitt eget tacokrydder. I tillegg skal de lage hjemmelaget tomatsalsa og guacamole. Instruktøren spør om barna er vant med å spise fisk hjemme. De fleste barna rister på hodet og noen sier at de ikke liker fisk. “Kanskje du liker det i dag, siden vi skal krydre fisken med vårt eget tacokrydder?” oppfordrer instruktøren før hun forteller barna hvorfor det er bra for kroppen å spise fisk.

Engasjerte kryddersjefer

For å lage tacokrydder er det viktig å bli kjent med ulike krydder. Barna ble utfordret til å gjennomføre en krydderløype før de skal lage sitt eget tacokrydder. I krydderløypen får barna lukte på ulike krydder, både tørket og friske urter. “Oi det smaker såpe” kommer det fra en av gutta. Han likte ikke smaken på koriander, men konkluderer med at han kanskje kommer til å like det hvis han smaker på det flere ganger. På Smaksverkstedet har han nemlig lært at man må smake på noe opptil 15 ganger før man liker det. 

Det er spennende å lukte på krydder.

Alle barna kjenner lukten av kanel. De andre kryddersortene er barna litt uenige om. “Det lukter pizza, men hva heter det krydderet?” Forslagene er mange, men barna kommer til slutt frem til at det er oregano som må være riktig. Spisskummen, som er en av hovedingrediensene i tacokrydder, er litt vanskelig. De fleste tror det er tacokrydder, men instruktøren forteller at tacokrydder er et blandingskrydder og ikke en egen krydderplante. Barna får blande sitt eget tacokrydder med spisskumin, paprika, cayennepepper, oregano og litt salt. “Åh ja. Dette lukter skikkelig tacokrydder!” sier de begeistret. 

Er Edvard Grieg kongen av guacamole?   

Før tacokrydderet skal stekes sammen med torsken skal barna kutte grønnsaker og lage tomatsalsa og guacamole. Barna kutter grønnsaker til den store gullmedalje.Tomat, løk, agurk og paprika i tre forskjellige farger kuttes i små biter som passer i tacolefsen. En av jentene synes det er litt utfordrende å kutte løk fordi det svir i øynene. Agurk er en favorittgrønnsak å kutte opp for den både er litt hard og litt myk, ifølge barna. 

På Smaksverkstedet lærer guttene å lage guacamole.

Noen av guttene går i gang med å lage guacamole. De har aldri laget det før og lurer på hvem som fant opp guacamolen. “Kanskje det var Edvard Grieg?” Det var nok ikke Edvard Grieg som sto bak dette mesterverket, men kanskje en annen komponist fra Mexico? Taco er nemlig en meksikansk rett forteller instruktøren. Mens avokadoen moses tilsetter barna krydder og skviser lime over. Limerestene går rett i munnen, barna elsker å spise både lime og sitron og gjør det uten å lage en eneste grimase.

Mens barna skjærer torsk forteller instruktøren hva som egentlig er forskjellen på rød og hvit fisk. Barna synes det er morsomt å høre at torsken har skjegg og at det finnes over 30 000 fiskearter i verden. De fleste vet bare om at de har smakt på torsk og laks. Etterhvert stekes den oppkuttede torskefileten sammen med tacokrydderet, og barna synes det lukter deilig. “Det lukter ikke så mye fisk egentlig, mest taco”.

Les mer om hvorfor det er bra å spise fisk her!

Det er stas å spise maten barna selv har laget!

Sosial matglede

Oppkuttede grønnsaker, guacamole, tomatsalsa, grove tacolefser og tacokrydret torskefilet settes på bordet. Det er endelig tid for et herlig måltid som barna har laget. De forsyner seg stolt av maten og mener at dette må være verdens beste fisk. Det er flere smaker barna ikke har prøvd før, men de tør å smake likevel. Matroen senker seg rundt bordet og barna spiser måltidet med glede og prater om hvordan de lagde maten. Torsketacoen falt utvilsomt i smak hos alle barna, og all maten blir spist opp.

“Dette er det beste vi har laget på Smaksverkstedet!”

Les mer om pilotprosjektet i samarbeid med Bergen kommune her.

Kathrine Marthinsen
Author: Kathrine Marthinsen

Daglig leder