En god og næringsrik matpakke er viktig for å få påfyll av energi i løpet av en lang dag med lek og læring. Men en matpakke trenger ikke å være kjedelig, man kan variere i det uendelige med fargerik og spennende mat! Vi deler noen av våre beste matpakketips til skolestart. Kanskje oppdager du en rett som blir den nye favoritten i matboksen? 

Lurt å tenke på til matpakken

Det finnes så mye god mat man kan ta med seg i matpakken på skolen, kun fantasien setter grenser. For at matpakken skal gi kroppen den næringen den trenger til en lang skoledag, kan det likevel være lurt å inkludere disse tre tingene i matpakken:

  • Grove kornprodukter, som f. eks. grovt brød, knekkebrød, grove tortillalefser eller lomper
  • En proteinkilde, som f. eks. fisk, egg, ost, vegetar eller kjøtt
  • Ulike frukt, grønnsaker eller bær

Inkluderer du disse kommer du langt på vei for en matpakke som er bra for både kroppen og for kloden.

Under finner du tre forslag til enkle og gode matpakker, men bruk gjerne fantasien og oppdag din helt egen favoritt smakskombinasjon! Hvis du vil ha mer inspirasjon, kan du finne flere oppskrifter her.

Kjøleskapsgrøt
Kjøleskapsgrøt som lager seg selv

Til 2 porsjoner
Tidsbruk: 15 min

Man har ofte litt bedre tid på kvelden enn på morningen, så prøv å lage kjøleskapsgrøt kvelden før som du kan ta med i matpakken. Rør sammen alle ingrediensene før du legger deg om kvelden, og når du våkner om morgenen har grynene svellet og blitt forvandlet til en deilig og kald grøt. Det er nesten som magi! Kjøleskapsgrøt passer like godt til frokost som til matpakken, og den kan varieres nesten i det uendelige. Prøv for eksempel å blande inn ulike frø og nøtter, eller tilsette friske bær, plomme, raspet gulrot eller eple i grøten, og topp med dine favoritt frukter og bær.

Du trenger:

  • 3 dl havregryn*
  • 4 dl melk*
  • 3 ss yoghurt*
  • 1 ts kanel
  • Frisk frukt og bær til topping, for eksempel eple, plomme, pære eller blåbær

*Allergi? Velg glutenfrie havregryn ved glutenallergi. Bruk en laktosefri melk og yoghurt ved laktoseintoleranse, eller plantebaserte alternativer ved melkeallergi.

Slik gjør du det:

  1. Finn frem en liten bakebolle, 2 glass eller matbokser, desilitermål, en spiseskje og en teskje.
  2. Mål opp havregryn, melk, yoghurt og kanel i en bolle.
  3. Rør ingrediensene godt sammen.
  4. Fordel halvparten av røren i hvert glass eller matboks.
  5. La grøten overnatte i kjøleskapet (eller minst 6 timer).
  6. Om morgenen er grøten klar til å spises!
  7. Del frukt og bær i biter, og topp grøten med disse før servering.
Matmuffins
Smakfulle matmuffins

Til 10-12 muffinser
Tidsbruk: 45 minutter

Matmuffins passer godt i matpakken eller til kvelds. De kan lages i mange varianter, gjerne med rester av grønnsaker og annet du har i kjøleskapet. De kan også fryses ned, og tas med frosne i matpakken slik at de tiner til skolemåltidet.

Du trenger:

  • 3 dl kesam*
  • 3 egg*
  • 3 dl sammalt hvete, finmalt*
  • 1,5 ts bakepulver
  • 100 gram fetaost*
  • Ca. 2 dl blandede grønnsaker, f. eks. vårløk, brokkoli, squash, sopp og cherrytomater
  • En neve knuste valnøtter
  • Eventuelt frisk basilikum

*Allergi? Bruk glutenfritt mel ved glutenallergi, laktosefri fetaost og yoghurt ved laktoseintoleranse, eller plantebaserte alternativer ved melkeallergi. 1 egg kan erstattes med 1 ss malte linfrø + 3 ss vann som blandes og står i 10 minutter før bruk. Tilsett litt mer bakepulver. Dropp nøttene ved nøtteallergi.

Slik gjør du:

  1. Finn frem muffinsformer, et stekebrett, skjærebrett, kniv, en liten bakebolle, sleiv, stekepanne og stekespade.
  2. Sett stekeovnen på 200 grader på over- og undervarme.
  3. Skrell og grovhakk grønnsakene.
  4. Fres grønnsakene i litt olje på middels varme i en panne.
  5. Visp sammen egg og kesam i en bolle.
  6. Bland inn mel og bakepulver.
  7. Rør deretter inn grønnsakene, fetaosten, basilikum og valnøtter.
  8. Fordel røren i muffinsformer.
  9. Stekes midt i ovnen i ca. 20-25 minutter.
  10. La de kjøle seg ned litt på rist før de spises.
Wraps med pålegg
Fargerike wraps

Til 2 porsjoner
Tidsbruk: 10 minutter

Alt slags pålegg kan legges i en lefse eller lompe og rulles ned i magen. Smør en base med på lefsen, legg på pålegg og grønnsaker og rull sammen. Utforsk ulike pålegg og forskjellige smakskombinasjoner. For eksempel klassikere som peanøttsmør og banan, egg og tomat, røkelaks og agurk, leverpostei og rødbeter – eller kanskje du oppdager noe helt vilt som ny favorittkombo? Du kan også steke lomper eller tortillalefser med fyll og ost i en stekepanne eller i stekeovnen, så får du din helt egen lompetoast som du kan ta med i matpakken!

Du trenger:

  • 4 lomper eller 2 store tortillalefser, gjerne fullkorn*
  • 1 base, som f. eks. pesto, peanøttsmør, grønnsakspålegg, laksepålegg, kremost eller cottage cheese
  • Eventuelt andre pålegg, som f. eks. ost eller skinke
  • Frukt og grønnsaker, f. eks. epler, banan, salat, spinat, reddiker, cherrytomater, agurk, finsnittet vårløk, spirer og friske urter

*Allergi? Velg glutenfrie lomper, tortillalefser eller pitabrød ved glutenallergi. Velg pålegg du vet du tåler.

Slik gjør du:

  1. Finn frem matpapir eller en matboks til å ha wrappen i, et skjærebrett og kniv.
  2. Legg en lompe eller tortillalefse på matpapiret eller benken.
  3. Smør en base utover på hele lefsen.
  4. Legg eventuelt på andre pålegg, som skiver av ost eller skinke, som en stripe i midten av lefsen.
  5. Kutt opp frukt og grønnsaker i tynne strimler eller skiver, og legg over pålegget som en stripe i midten av lefsen.
  6. Brett inn kantene og rull lefsen sammen, og vipps så har du laget din helt egen wrap!
Bærekraftige matpakker

Man kommer langt med en bærekraftig matpakke når den består av fullkorn, frukt og grønt og variert pålegg. Bruk gjerne sesongens frukt og grønt, og test noen nye typer fisk- og vegetarpålegg – for eksempel peanøttsmør, avokadomos, bønnemos, grønnsakspostei, laksepålegg, rødbetesalat eller pesto. Korn er også en bærekraftig råvare som vi gjerne kan fylle matpakken med – så lenge vi spiser opp skivene våre da. For en bærekraftig matpakke er en matpakke som blir spist opp.

Matredderniste

Selv om vi kaster mindre brød nå enn vi gjorde for noen år siden, kaster vi fortsatt 170.000 brød hver dag! Men vi kaster enda mer av middagsrestene som blir liggende i kjøleskapet, så husk å ta dem med til lunsj om morgenen. Hvordan du pakker inn maten har også noe å si for holdbarheten, og hvor fristende eller tørre skivene blir mot slutten av dagen.

Les mer om fordeler med ulik matpakke-innpakning hos Opplysningskontoret for brød og korn: Velg riktig innpakning til matpakken.

Bærekraftig matpakke
KVELDSMAT + MATPAKKE = SANT

Hender det at dere lager noe godt til kvelds, som grove vafler, lapper eller pannekaker? Lag litt ekstra, og ta med i matpakken neste dag! Grøtrester kan også brukes i en røre for å redusere matsvinn, det samme kan litt overmodne bananer. Uansett er det lurt å kombinere kveldsmaten med matpakkesmøring, så sparer du litt tid om morgenen dagen etter.

 

Vi ønsker dere lykke til med skolestart!