Denne høsten har elever i mat- og helseklassene på Vadmyra og Kjøkkelvik skole i Loddefjord fått bryne seg på noe spennende! De har utforsket hva som utgjør Loddefjords matkultur og eksperimentert med ulike varianter av retter som de unge selv har plukket ut. Rettene har vi samlet i et helt eget oppskriftshefte for Loddefjord.

Hele oppskriftsheftet finner du her.

Falafel, pannekaker eller burger – hva representerer Loddefjords matkultur?

Med forskerbrillene på fikk elevene oppgaven om å undersøke hva som representerer Loddefjord sin matkultur. Målet var ikke å lande på én felles matkultur for Loddefjord, men å se på et mangfold av matkulturer i Loddefjord. I mat og helse-timene har elevene reflektert over hva som kjennetegner Loddefjord kulturelt og hvordan dette kommer til uttrykk i kostholdet til unge. I tillegg fikk de i oppgave å lage oppskrifter som ikke bare representerer Loddefjords matkultur men som også bærer preg av å være næringsrike og bærekraftige.

Elever på Kjøkkelvik

Elevene på Kjøkkelvik skole tester oppskrift på falafel. Foto: Tove Breistein

 

Bygger videre på Loddisburgeren

Dette oppskriftsheftet er en videreføring av prosjekt Loddisburgeren. Loddisburgen er en del av et pilotprosjekt som Smaksverkstedet utviklet på oppdrag fra Bergen kommune i 2020. Da fikk elever i mat- og helseklassene på skolene i Loddefjord oppgaven om å lage sitt forslag til hva de mener bør bli Loddefjords helt egen burger, Her kunne alle med hjerte for Loddefjord stemme på den burgeroppskriften de likte best. Til slutt var det var Isabell fra Kjøkkelvik som stakk av med seieren. Oppskriften på Loddisburgeren er selvfølgelig også med i denne oppskriftsboken for Loddefjord.

Les mer om Loddisburgeren her

Christopher Haatuft finpusser Loddisburgeren sammen med Isabell fra Kjøkkelvik skole. Foto: Smaksverkstedet.

 

Mat, mangfold og inkludering

Smaksverkstedet er et aktivitetsprogram der barn og unge kan utforske næringsrik og bærekraftig mat og oppleve matglede i fellesskap. Oppskriftsheftet vi har laget er en del av et prosjekt med Bergen kommune, med fokus på mat som et samlende element for alle med hjerte for Loddefjord. Prosjektet skal utforske hvordan mat kan bidra til økt deltakelse, lokalt mangfold, identitet og bydelstilhørighet. Det handler om å være glad i bydelen man vokser opp i og å gi spesielt barn og unge arenaer der de kan oppleve matglede og mestring. Det er bærekraft på høyt nivå

 

Elever på Kjøkkelvik med pitabrød

Fornøyde med fluffen på pitabrødene. Foto: Tove Breistein

Finpusser rettene i oppskriftsheftet

Sammen med Smaksverkstedet har elevene fått testet ut oppskriftene de har valgt ut og finjustert på både ingredienser og smakskombinasjoner. Resultatet kan både ses og smakes gjennom Loddefjords nye oppskriftshefte. Oppskriftsheftet er laget med støtte fra Bergen kommune, Vestkanten og MO-LA stiftelsen.

 

Elev lager burger

Elevene ville ha norske grønnsaker på burgeren.
Foto: Tove Breistein

 

Kathrine Marthinsen
Author: Kathrine Marthinsen

Daglig leder