Påsken er i gang – hva skal vi finne på?

Denne uken har vi påskeferiekurs for barn og unge i samarbeid med Bergen kommune, der vi lager påskeinspirerte matretter og gøyale påskeaktiviteter. Og dette kan man lett gjøre hjemme også! Her har vi samlet fem tips til påskeaktiviteter som man kan gjøre med familien, og som krever lite forberedelser eller utstyr.

Les mer om aktivitetene i Bergen: Starter nytt samarbeid med Bergen kommune

1. Ikke kast eggeskallet – dyrk i de!

Visste du at i Norge spiser vi til sammen 26 millioner egg i påsken? Det er dobbelt så mye egg som vi spiser resten av året. Av den mengden egg blir det mange eggeskall som kastes, men hvorfor ikke bruke de til å dyrke i? Knekk egget forsiktig på toppen, ta ut innholdet og skyll skallene. Hell oppi litt jord, du kan også bruke bomull. Strø på noen plantefrø og gi de litt vann. Gjerne test ut ulike frø, men sår du f.eks karse eller reddikfrø vil det spire etter kun noen dager. Tegn på ansikt på skallene for en gøyal vri og sett eggeskallene på et sted med mye lys. Så er det bare å vente og se! Smaken på karse kan minne om reddik og pepper og passer godt som topping på brødskiva eller i suppe og omelett.

Les også: Bærekraft på kjøkkenbenken

2.Finnes det lilla og gule egg?

Hva med å sprite opp påskefrokosten med farge på eggene? Kok eggene først og legg de så i vann blandet med gurkemeie for påskegule egg, rødbet for lilla egg og rødkål for lyseblå egg. Fargens intensitet bestemmes ut i fra hvor mye som brukes av den enkelte råvaren og mengden vann. Ønsker du en sterk farge lar du eggene ligge i fargebad over natten.

Les også: Start dagen med en god frokost

Foto: Silje Robinson

3. Eggverksted

Det finnes uendelig mye egg kan brukes til, og det er næringsrikt. Egg inneholder alle de viktige næringsstoffer kroppen vår trenger, unntatt C-vitamin. Siden egg kan brukes til uendelig mye er det perfekt å ha som utangspunkt for et eget lite smaksverksted på kjøkkenet, der dere kan leke dere med ulike retter og smaker. Sett frem egg, krydder og ulike grønnsaker og la de få utforske. Hva med å prøve ut forskjellige omeletter, minipai eller eggmuffins? Skal du ut på tur i påsken er eggmuffins perfekt i tursekken!

Foto: Ann Helen Lien

4. Påskemat på tur

Strålende påskevær eller ei, maten smaker alltid best utendørs. Å ta med maten ut på tur, enten rett utenfor døren eller oppe på fjellet, kan være en flott påskeaktivitet. Dere kan for eksempel lage spyd med fiskekaker og grønnsaker og steke på bålpanne. (husk bålforbud!) Dere kan også lage ferdig en påskegul gulrotsuppe og ta med på termos og kanskje grille appelsiner til dessert, sammen med en spicy chilikakao?

Foto: Ann Helen Lien

5. Morsom påskeggjakt for hele familien

Lag en morsom rebusløype som både barn og voksne må løse for å finne påskeegget. Det kan være både påskeaktiviteter som må utføres, slik som f.eks akestafett, appelsinskrellekonkurranse, eggeløp (løpe med egg på skje) eller appelsinløp (gå ulike strekninger med appelsin mellom bena). Eller rebusoppgaver som må løses eller steder i huset de må lete seg frem til kun med hjelp av små hint. Eller hva med noen spennende blindtester, eller en matkunst-challenge? Kan du knekke egg med én hånd? Her er det kun fantasien som setter grenser.

God påske!

Kathrine Marthinsen
Author: Kathrine Marthinsen

Daglig leder