Etterskoletidsprogram

Barn på etterskoletidskurs

guttmedvisp

Smaksverkstedet etter skoletid

Smaksverkstedet gir matkompetanse og sprer matglede til barn og unge med inklukderende og sosiale aktiviteter etter skoletid . Programmet kan tilpasses for både mellomtrinnet og ungdomsskoleelever og foregår som et ukentlig kurs der deltakerne får rom til å utforske mat og smak, og oppleve matglede i fellesskap. Vi lærer de barna å lage god og enkel mat uten oppskrift, og vekker nysgjerrighet og interesse for næringsrike og bærekraftige råvarer. Vi har stort fokus på det sosiale måltidet og spiser alltid et felles måltid sammen til slutt.

Hva skjer på et Smaksverksted?

Hvert Smaksverksted starter med en introduksjon til dagens tema og forklaring rundt de ulike ingrediensene og råvarene som skal brukes. Vi er innom ulike tema fra uke til uke, men fokus er alltid på å utforske smak og nye råvarer samt å lære seg å lage bra og næringsrik mat fra grunnen av. Vi dekker stort sett temaene; fisk, frukt og grønt, fiber og korn, melk og egg, vegetarmat, ulike matkulturer, frokost- og matpakkemat, råvarer i sesong, restemat, bærekraftig mat og ulike matlagingsteknikker. Vi baserer oss på kostholdsråd etter helsemyndighetenes anbefalinger og tar hensyn til allergier, men styrer unna dietter og pekefingre. Vi har heller gøye opplegg i alt fra dip-verksted, wrap-battle, suppekjøkken, fruktforskning, grønnfarget mat, osv.

På Smaksverkstedet er det alltid rom for improvisasjon og lek, og vi bruker sjelden oppskrifter når vi lager mat. Når maten er klar samles vi rundt bordet til et felles måltid. Til slutt utfordrer vi til en blindtest der alle må lukke øynene og smake og kjenne igjen en ukjent matvare. Det er litt skummelt, men kjempegøy!

Kontakt oss

Vil du vite mer om Smaksverkstedets tilbud? Send oss en melding, så kontakter vi deg på mail.
  “Vi har blitt mer kjent med hverandre og maten”

  – Bilal, Møhlenpris skole

  Hvordan fungerer det?

  Varighet: 2 timers kurs, 1 gang i uken over ca 10 uker

  Målgruppe: 5.-7. klasse og 8. – 10. klasse (max 12 stk. per gruppe)

  Hvor: Vi samarbeider med kommune, frivillig organisasjon, skole og/eller AKS/SFO om å tilby Smaksverkstedet som en ukentlig fritidsaktivitet for barn og unge rett etter skoletid. Aktiviteten foregår i nærmiljøet, enten på skolekjøkkenet, i kantinen, i ungdomsklubben eller i bydelshus.

  Samarbeide med oss?

  Både kommuner, ideelle organisasjoner og private aktører samarbeider med oss om å etablere Smaksverkstedet lokalt. Her tar vi oss av blant annet prosjektledelse, rekruttering og opplæring av lokale instruktører, påmelding og kommunikasjon med deltakere, råvarer og materiell. Vi evaluerer kursene grundig og lager rapport på måloppnåelse etter hver kursrekke.

  Vi etablerer for tiden Smaksverkstedet i flere kommuner i landet, i samarbeid med Gjensidigestiftelsen og Sunne Kommuner.

  Ta gjerne kontakt med oss hvis du ønsker å starte opp Smaksverkstedet sammen med oss.