Foto: Fløyen

Vinteren er en årstid hvor vi tilbringer mer tid inne, men som også gir gode muligheter for lek og moro ute! Det er med andre ord veldig avhengig av vær og vind, og vi har derfor samlet noen aktivitetstips til både ute- og innendørsaktiviteter for hele familien!  

Båltur med god mat

Ta med familien ut på tur i marka! Pakk med varme klær, god mat og litt ved, så kan det bli en minnerik opplevelse for både store og små.

Pinnebrød er en gammel klassiker som faller i smak hos de fleste. Det er også gøy å lage, og ikke alt for vanskelig å få til. Deigen kan lages hjemme i forkant, så er det bare å tvinne en håndfull deig rundt en pølsepinne, og steke over glørne på bålet. For å toppe det hele, kan dere teste med ulikt fyll, f. eks ost og skinke. Når brødet er gyllent på overflaten er det bare å nyte helt nystekt brød!

Eller hva med å ta middagen utendørs? Det er en fin aktivitet, kanskje litt utenom det vanlige, men det trenger ikke være så vanskelig å få til. Maten smaker ofte bedre utendørs! Havets skattekiste er en god og enkel fiskerett som kan lages på både grill, bål eller i stekeovn. Alle kan lage sine egne pakker med det de ønsker av oppkuttede grønnsaker og fisk, og vips så har dere både smakfulle og næringsrike skattekister til bålkosen!

Turer og opplevelser utendørs er bra for både kropp og sinn, og gode opplevelser gir barna glede av å tilbringe tiden ute i naturen. La gjerne barna være med i planlegging og gjennomføring av turen, dette vil gi både mestringsfølelse og positivt humør på turen!

 

 

Ski- og aketur ute i snøen

Er det snø ute, kan dere kombinere båltur med ski- og aketur. Det kan være både lengre eller kortere turer, i parken eller ute i marka. Her kan man ta i bruk både akebrett, rattkjelke og langrennsski. Like gøy for små og store! 

 

Foto: Silje Robinson

Bakedag

Baking er en aktivitet dere kanskje ikke gjør så ofte, da det tar litt tid. Det er derfor en fin aktivitet å sette i gang i ferien! Baking er også noe barna vil sette stor pris på, og det smaker jo alltid best når man har laget det selv. Inkluder barna i hele prosessen – la de finne frem ingredienser, måle opp riktig mengde og røre sammen deigen. Gjærbakst er spennende, følg med når deigen vokser. Vær tålmodig, og husk at det er smaken som teller når man kokkelerer med barna. 

 

Kokkekamp med restemat

Se hva dere har av rester og råvarer i skuffer og skap, og ta et dypdykk i fryseren. Utfordre hverandre til å lage noe spennende av det dere finner! Dropp oppskriften og la barna slippe til på kjøkkenet. Prøv dere frem med smaker, lukt og konsistens. Å lage mat er en gøy aktivitet å gjøre sammen, og det kan være både utfordrende og lærerikt. At barna selv får kokkelere bidrar til mestring og økt interesse for matlaging.

 

Foto: Margrethe Vikan Sæbø

 

Sanseløype for hele familien

Hva med å utfordre hverandre til en sanseløype og utforske smaker sammen? Dette er en gøy og spennende aktivitet, der man skal lukte og smake på ulike matvarer uten å se hva det er, for så å gjette seg frem til hva man spiser ved bruk av sansene. Alle i familien kan finne frem et par råvarer hver, av det dere har hjemme, som for eksempel frukt, grønnsaker, nøtter, frø, krydder, oster eller annen mat dere finner i skapene. Se hvor mange råvarer dere klarer å gjette! Tips til sanseløypen? Se her! 

 

 

Flere aktivitetstips? Les også Tips til aktiviteter å gjøre hjemme med barna

Delta på digitalt vinterferiekurs med Smaksverkstedet? Sjekk det ut her! 

markantnorge
Author: markantnorge