Det er noe helt spesielt med å spise mat du har dyrket eller sanket selv. For maten smaker jo ekstra godt når du har jobbet litt for å skaffe den. Og når du er ute og jakter på sopp er belønningen nettopp det; fersk og selvplukket sopp som kan brukes i uendelig mange og superdigge matretter. 

Skogens gull

Hvis du er så heldig å ha funnet kantarell, skogens gull, må du ihvertfall spise med den største høytidelighet. Kantarell er en veldig god matsopp og det er ikke uten grunn at gode kantarellsteder ofte holdes som en familiehemmelighet som går i arv i generasjoner. Hvis du skal lage mat med kantarell er det best om kantarellen får ha hovedrollen. Det trenger ikke være mer avansert enn å frese en god haug med kantarell i pannen og spise de lune på ristet brød. 

Plukk selv

Det er noe magisk med å gå på tur i skogen og sanke maten sin selv. Det gir både kortreist og god mat, i tillegg til god avkobling for hjernen. Vi bør ikke spise sopp vi ikke er hundre prosent trygg på, i så fall er det greit å benytte en soppkontrollør først. Det finnes også en digital soppkontroll hvor man kan legge inn egne bilder. Dersom du ønsker å plukke selv og ikke vet hvor du skal begynne, er det flere steder man kan sjekke. I artsdatabanken registreres alle tidligere funn av viltvoksende planter og sopp. Kanskje det er noe i nærheten av deg? I granskog vokser blant annet traktkantarell og steinsopp, i furuskog kan du finne ulike kremler, mens i parker og på plener kan du komme over enkelte typer sjampinjonger og matblekksopp. Med en kniv, en børste og et nett eller liten kurv i sekken er du klar for å plukke sopp. Et tips er å ha med utstyret i sekken uansett hvilken tur du skal på så lenge det er soppsesong – ting dukker jo ofte opp når du minst venter det!

Sopp
Sopp og umami

Har du hørt om umami? Det betyr “god smak” på japansk, og er en av fem grunnsmaker sammen med søtt, surt, salt og bittert. Den ble oppdaget første gang i Japan i 1908 i tang. Smaken av umami er vanskelig å beskrive men finnes ofte i mat med mye protein, som kjøtt og fisk. Derfor kalles umami ofte “kjøttsmaken”. Men det finnes også mye umami i parmesan, soltørket tomat og ristede nøtter. For ikke å snakke om sopp, selvfølgelig. Sopp kan være en ypperlig innbytter for kjøtt i mange retter. Prøv for eksempel burger med grillet portobellosopp, soppstroganoff og taco med stekt østersopp. Eller hva med minipizza med sopp? Nam!

Syns du sopp er vanskelig å like? Vi har tips!

Sopp har kanskje et ufortjent dårlig rykte, og for mange kan smaksopplevelsen være litt som å tygge på en svamp. På Smaksverkstedets matkurs for barn og unge pleier vi å øve på å beskrive hva vi opplever når vi smaker på mat. For av og til tror vi at vi ikke liker smaken av maten, men så er det kanskje bare konsistensen vi må jobbe litt med, mens smaken er god. Og det gjelder også for soppen. Men her finnes det råd! Når man steker sopp kan du først steke den i tørr stekepanne, til vannet har fordampet og soppen er tørr. Så kan du tilsette litt rapsolje eller margarin og frese videre på høy varme, til soppen er litt sprø på utsiden. Når soppen får svettet ut vannet i tørr panne først så forsvinner nemlig mye av den svampaktige konsistensen og du sitter igjen med en deilig og gylden sopp som smaker godt.

Sopp pasta

Oppskrift: Kremet pasta med sopp

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 300 g pasta, f.eks tagliatelle, gjerne fullkorn*
  • 300 g skogsopp, f.eks sjampinjong, piggsopp eller kantarell
  • 2 små sjalottløk
  • 2-4 fedd hvitløk
  • 3 dl matfløte*
  • 1 dl eplejuice (kan sløyfes)
  • 50 gram revet parmesan*
  • 1 liten potte frisk persille 
  • Rapsolje til steking
  • Salt og pepper

 

*Allergi? Hvete/gluten: Velg glutenfri pasta. Laktose/Melk: Bruk laktosefri matfløte ved laktoseallergi eller plantebasert fløte og parmasanost ved melkeallergi.

Slik gjør du det:

  1. Børst soppen fri for jord. Skjær soppen i tykke skiver eller riv den i passe store biter.
  2. Skrell og finhakk løk og hvitløk. Riv parmesan.
  3. Kok pasta etter anvisning på pakken, mens du lager sausen. Hvis du bruker fersk pasta bør du vente med dette til sausen er ferdig.
  4. Stek soppen på middels høy varme i en tørr stekepanne i et par minutter til soppen slipper vannet.
  5. Tilsett olje eller margarin, og fres soppen forsiktig et par minutter til, til den er gylden og fin. Legg soppen over på et fat og sett til side. 
  6. Fres løk og hvitløk i litt olje på middels varme i stekepannen, til løken er blank.
  7. Hell på eplejuice og la det koke ned til halv mengde, før du heller over fløten.
  8. La sausen småputre noen minutter for å tykne litt.
  9. Bland inn soppen igjen og halvparten av parmesanosten.
  10. Smak til sausen med salt og pepper.
  11. Hell av kokevannet på pastaen og bland sausen inn i pastaen. 
  12. Serveres med et dryss finhakket persille og resten av parmesanen på toppen.
Kathrine Marthinsen
Author: Kathrine Marthinsen

Daglig leder