Sanseløype

Fakta

Synet, følelse, lukt, hørsel og smak er våre fem sanser. For en god matopplevelse er det mer enn kun smakssansen vår som er viktig. De fleste smaksløkene våre ligger på tungen og i munnhulen. Kanskje du har oppdaget at dersom du holder deg for nesen eller er tett i nesen smaker ikke maten like mye? Årsaken til det er at 80% av smaksopplevelsen vår kommer fra lukteorganet i nesen. 

Vi har fem grunnsmaker og det er søtt, salt, surt, bittert og umami. Barn som ikke blir tilvendt ulike smaker og konsistenser fra tidlig alder kan bli mer kresne. Det er derfor viktig å smake på den samme ingrediensen flere ganger, selv om man ikke liker den de første gangene. Det kan ta opptil femten forsøk før man liker en ny smak.

Læringsmål 

  • Bli kjent med de ulike sansene våre
  • Økt kunnskap om de fem grunnsmakene (søtt, salt, surt, bittert, umami)
  • Lære hvordan sansene påvirker smaksopplevelsen
  • Øve på å smake på nye ingredienser

Mer inspirasjon eller fakta?

Hva er egentlig smak?

Nye smaker

Kresne barn?

Matmot

Sanseløype

Sanseløype er en aktiv og spennende oppgave der man må smake og gjette på ulike råvarer. Sanseløypen utfordrer sanser, smaker og gir økt kunnskap om ulike råvarer og hvordan de smaker. 

 

Forberedelser

Finn frem 6-8 ulike ingredienser til postene. Dette kan for eksempel være grønnsaker, frukt eller krydder. Bruk gjerne det dere har hjemme fra før av. 

Dere kan bytte på hvem av dere som lager klar sanseløypen og hvem som skal skal utfordres! 

 

Lag klar sanseløypen

  • Kutt ingrediensene i passe små biter
  • Legg hver ingrediens i hver sin skål. Dekk med kjøkkenhåndkle. 
  • Bestem hvilke av skålene som skal være smake, lukte og føleposter.
  • Nummerer skålene med papir og fordel skålene utover et langbord eller på ulike steder i rommet.
  • Gjør klar penn og papir

Dialog

Snakk om de ulike sansene vi har, og hvilke ingredienser som smaker salt, surt, søtt, bittert og umami. Hva tror dere maten smaker om dere holder dere for nesen? Hva er forskjellen på en rå og en kokt gulrot?

 

Gjennomføre sanseløype

  • Ta et ark og en penn hver, sanseløypen kan også gjennomføres muntlig. 
  • Lukk øynene og stikk hånden under håndkle slik at ingrediensene ikke kommer til syne.
  • Smak, lukt eller føl på hver ingrediens 
  • Test ut hva ingrediensen smaker når dere holder dere for nesen
  • Noter svarene underveis eller ta det muntlig
  • Når alle har fullført alle postene i sanseløypen kan dere avsløre de ulike ingrediensene. 

Til refleksjon

  • Hvordan var det å gjette på ingredienser man ikke kan se? 
  • Hva skjedde med smaken når dere ikke kunne lukte på ingrediensene? 
  • Var det noe dere smakte på og likte som dere i utgangspunktet ikke trodde dere likte?

Huskeliste

  • Ingredienser til sanseløypen
  • Skjærebrett
  • Kniver
  • Skåler
  • Kjøkkenhåndklær
  • Penn og papir

Forslag til ingredienser:

Smakepost: Gulrot, sitron, plomme, eple med sitron, pære, reddik

Luktepost: Appelsin, kanel, spisskummen, koriander, oregano, frisk mynte 

Følepost: Kiwi, brokkoli, blomkål, chili, purre, kålhode

Tips til variasjon og tilpasninger

  • Kan varieres med ulike ingredienser og flere eller færre poster.
  • For å gjøre aktiviteten enklere kan de ulike postene være innenfor et spesielt tema. F.eks kun frukt og bær, kun frukt og grønnsaker som kan dyrkes i Norge.
  • Aktiviteten kan tilpasses ulike aldersgrupper – fra enklere ingredienser å gjette på til mer utfordrende.
  • På smakeposten kan dere sette sammen to eller flere ingredienser samtidig, slik som f.eks eple og sitron. 
  • Gjør sanseløypen til en konkurranse – hvem har best sanser?

Fleip eller fakta – quiz om sanser

Vi har fem sanser

Se svar

FAKTA (lukte, føle, se, smake, høre – vi bruker alle sanser når vi spiser)

Du må smake 100 ganger på en matvare før du liker den 

Se svar

FLEIP (men en må gjerne smake opptil 15 ganger før en liker en matvare)

Vi har smakstomater som registrerer smaker på tungen

Se svar

FLEIP (Smaksløker heter det)

Det finnes fem grunnsmaker

Se svar

FAKTA  (søtt, salt, surt, bittert, umami)

Fisk er en grunnsmak

Se svar

FLEIP

Søtt er en av grunnsmakene

Se svar

FAKTA

De fleste smaksløkene ligger i magen

Se svar

FLEIP (de ligger på tungen)

Umami betyr “god smak” på Japansk og er en grunnsmak

Se svar

FAKTA (Smaken finnes blant annet i soyasaus og sopp)

Mat smaker ekstra mye når en er tett i nesen

Se svar

FLEIP (da smaker maten mindre eller ingenting, pga slim som dekker over luktecellene i nesen)

Man kan ikke høre når folk spiser knekkebrød, og det kalles ofte for “stille mat”

Se svar

FLEIP