Sanseløype

Fakta

Synet, følelse, lukt, hørsel og smak er våre fem sanser. Alle sansene er med på å påvirke matopplevelsene våre. De fleste smaksløkene våre ligger på tungen og i munnhulen. Men har du tenkt på at dersom du er tett i nesen, så smaker ikke maten like mye? Årsaken til det er at 80% av smaksopplevelsen vår faktisk kommer fra lukteorganet i nesen.

For at barn skal lære seg å like nye matvarer, må de gjerne smake på en ny råvare mange ganger. Derfor er det viktig at barna har en positiv opplevelse av det å smake, slik at de tør å smake på nytt og på nytt, selv om de kanskje ikke likte råvaren ved første forsøk. Når vi eksponerer barna for mange ulike smaksopplevelser og gir dem tid til å smake, lukte og kjenne på maten, kan de bli vant til å smake på forskjellige typer mat. På den måten øver de også opp “matmotet” sitt, altså motet til å smake på ny mat.

Læringsmål 

  • Bli kjent med de ulike sansene våre
  • Lære hvordan sansene påvirker smaksopplevelsen
  • Øve opp motet til å smake på nye matvarer
  • Lære om de fem grunnsmakene

Mer inspirasjon eller fakta?

Inspirasjonshefte: Madmodige børn (pdf)

Artikkel: Ta knekken på kresenhet (link)

Artikkel: Slik overvinner barn frykten for ny mat (link)

Sanseløype

Sanseløype er en gøyal sanselek der man må smake og lukte på ulike råvarer uten å se, og gjette hva du smaker. Sanseløypen utfordrer sansene og øver opp matmotet, samtidig som dere blir bedre kjent med nye råvarer.

 

Forberedelser

Finn frem 6-8 ulike ingredienser til postene. Dette kan for eksempel være grønnsaker, frukt eller krydder. Bruk gjerne det dere har hjemme fra før av.

 

Lag klar sanseløypen

  • Gjør klar sanseløypen med ulike stasjoner til de ulike sansene. Bruk gjerne et bord til hver stasjon, og plasser dem med litt avstand fra hverandre.
  • Skyll, skrell og del råvarer opp i mindre biter til smakeposten.
  • Legg de ulike matvarene dere skal bruke i ulike skåler dekket med kjøkkenhåndkle slik at man ikke kan se hva som er oppi. Velg 1-3 matvarer per stasjon. Råvarene til se-posten trenger ikke skjules.
  • Finn frem skjerf eller buff, som man kan bruke som bind for øynene (for dem som vil).

 

Dialog

Snakk om de ulike sansene vi har, og hvilke ingredienser som smaker salt, surt, søtt, bittert og umami. I denne sanseleken skal vi bruke sansene våre og prøve å gjette hva man smaker, lukter eller føler på. Det går helt fint om man ikke liker det man smaker på, da er det bare å spytte ut igjen.

 

Gjennomføre sanseløype

  • Sørg for at alle har vasket hendene før dere starter.
  • De som har lyst kan få bind for øynene. Matvarene er uansett dekket til, slik at man ikke kan se dem.
  • La deltakerne gå gjennom de ulike stasjonene, og bruke sansene sine for å finne ut av hva de ser, kjenner, lukter, hører eller smaker på.
  • Spør gjerne deltakerne om de kan beskrive det de utforsker. Er det mykt eller hardt, kaldt eller varmt, glatt eller ruglete, tungt eller lett, mildt eller sterkt, syrlig eller søtt, knasende eller lydløst?
  • Forsøk å vekke nysgjerrighet underveis, vær undrende og utforskende sammen. Husk at ingen skal tvinges til å smake på noe de ikke vil smake på.
  • Når alle har vært igjennom løypen kan dere gå rundt sammen for å se hva som var på de ulike stasjonene.

 

Til refleksjon

  • Hvordan var det å smake på mat som man ikke kan se?
  • Hva skjedde med smaken når dere ikke kunne lukte på ingrediensene?
  • Var det noen som smakte på noe de aldri har smakt før?

Huskeliste

  • Ingredienser til sanseløypen
  • Skjærebrett
  • Kniver
  • Skåler
  • Kjøkkenhåndklær
  • Penn og papir

Forslag til ingredienser:

Smakepost: Gulrot, sitron, plomme, eple, bringebær, pære, reddik, paprika

Luktepost: Appelsin, kanel, spisskummen, koriander, oregano, frisk mynte

Se- og følepost: Kiwi, tørre grønne erter, blomkål, maiskolbe, purre, kålhode, pastaskruer

Tips til variasjon og tilpasninger

  • For å gjøre aktiviteten enklere kan de ulike postene være innenfor et spesielt tema, f..eks kun ulike typer bær.
  • Aktiviteten kan tilpasses ulike aldersgrupper – fra enklere råvarer til de minste og mer utfordrende råvarer til eldre barn og voksne.
  • På smakeposten kan dere kombinere to eller flere matvarer for å øke vanskelighetsgraden, f.eks eple og sitron.

Fleip eller fakta – quiz om sanser

Vi har fem sanser

Se svar

FAKTA (lukte, føle, se, smake, høre – vi bruker alle sanser når vi spiser)

Du må smake 100 ganger på en matvare før du liker den 

Se svar

FLEIP (men en må gjerne smake opptil 15 ganger før en liker en matvare)

Vi har smakstomater som registrerer smaker på tungen

Se svar

FLEIP (Smaksløker heter det)

Det finnes fem grunnsmaker

Se svar

FAKTA  (søtt, salt, surt, bittert, umami)

Fisk er en grunnsmak

Se svar

FLEIP

Søtt er en av grunnsmakene

Se svar

FAKTA

De fleste smaksløkene ligger i magen

Se svar

FLEIP (de ligger på tungen)

Umami betyr “god smak” på Japansk og er en grunnsmak

Se svar

FAKTA (Smaken finnes blant annet i soyasaus og sopp)

Mat smaker ekstra mye når en er tett i nesen

Se svar

FLEIP (da smaker maten mindre eller ingenting, pga slim som dekker over luktecellene i nesen)

Man kan ikke høre når folk spiser knekkebrød, og det kalles ofte for “stille mat”

Se svar

FLEIP