Epleforskning


Fakta
Eplet kommer opprinnelig fra Asia, men dyrkes i store deler av verden. Det dyrkes også i Norge og eple er den nest mest spiste frukte i Norge, etter banan. Siste tirsdag i september feirer vi Epledagen! På denne tiden av året, høsten er det sesong for epler i Norge. Disse eplene er ofte mer smaksrike enn de vi importerer og i tillegg er de mer bærekraftige da de ikke har reist så langt. Utenom eplesesong får vi eplene våre fra Nederland, Spania, Afrika og New Zealand.
Epler finnes i ulike farger, både rød, grønn, gul og en blanding – men det finnes hele 7000 ulike eplesorter i verden med ulik smak og konsistens. De største eplesortene Norge er Aroma, Summerred og Discovery. Eplet kan ofte beskrives som syrlig, søtt, friskt, mykt, melent, saftig eller sprøtt.
Læringsmål
- Lære om ulike eplesorter og sammenligne farge, konsistens, smak og lukt
- Bedre kjennskap til egen smakssans, og å utfordre seg selv på å smake på nye matvarer
- Lære hvordan beskrive ulike smaksopplevelser
Mer inspirasjon eller fakta?
Epleforskning
Forberedelser
- Kjøp inn ulike eplesorter, f.eks 3-6 sorter. Dersom det er sesong for epler i Norge kjøp gjerne inn norske eplesorter.
- Lag et avstemmingsskjema hvor du skriver navnet på hver eplesort og plass til å avgi stemme.
- Kutt opp eplene i terninger og fordel hver sort i hver sin skål. La et eple være igjen av hver sort, slik at dere kan se hvordan det ser ut når det er helt.
- Sett skålene på et bord og skriv en lapp med navn på sorten ved siden av.
Dialog med barna
Diskuter hvilke ulike eplesorter dere vet om. Har dere smakt norske epler før? Hvorfor er det bra å spise epler? Hvilke begreper kan vi bruke for å beskrive smaksopplevelsen på epler? Gjerne snakk litt om hvorfor det er bra å spise norske epler i sesong.
Gjennomføre epleforskning
- Smak på de ulike eplesortene. Tenk over hva eplet smaker og hvordan konsistens det har. Hvilken sort som er best og hvorfor?
- Når dere har smakt på de ulike eplesortene stem på den eplesorten dere likte best. Bruk gjerne avstemmingsskjemaet.
Utfordring?
Utfordre hverandre til blindsmaking! Lukk øynene og smak på en eplebit. Klarer dere å kjenne forskjell på de ulike sortene? Er samme eplesorten favoritten fortsatt?
Huskeliste
Ulike eplesorter, gjerne norske om de er i sesong
Skjærebrett
Kniv
Skåler til de ulike eplesortene
Penn og papir

Tips til variasjon og tilpasninger
- Aktiviteten kan også gjøres med andre råvarer som finnes tilgjengelig i flere sorter, for eksempel tomater, plommer, poteter og brød.
- Kanskje har dere et epletre i nærheten som dere kan gjette sorten på, eller er det noen dere kjenner som har et epletre i nærheten dere kan få med en smaksprøve fra?
Fleip eller fakta – quiz om epler

Hvis du spiser eplefrø kan det begynne å spire et epletre i magen
Se svar
FLEIP
Eplet kommer fra Asia
Se svar
FAKTA
Eplet er den frukten vi spiser mest av i Norge
Se svar
FLEIP: det er banan, men eple er nr. 2
Det finnes mer enn 7000 ulike eplesorter i verden
Se svar
FAKTA
Hver nordmann spiser i gjennomsnitt 100 kg epler hvert år
Se svar
FLEIP: ca. 11 kg
Det er veldig viktig å skrelle epler før de skal spises
Se svar
FLEIP: Mye av vitaminene sitter i skallet
Eple inneholder mye D-vitamin
Se svar
FLEIP: C-vitamin, som holder oss friske
Det som er i midten av eplet kalles “kjernehus”
Se svar
FAKTA
I Norge var det munkene som startet å dyrke epler
Se svar
FAKTA
Epler skal helst være så myke at de smelter på tungen
Se svar
FLEIP
Det finnes et eple som heter Prins
Se svar
FAKTA