Epleforskning

Fakta

Eplet kommer opprinnelig fra Asia, men dyrkes i store deler av verden. Det dyrkes også i Norge og eple er den nest mest spiste frukte i Norge, etter banan. Siste tirsdag i september feirer vi Epledagen! På denne tiden av året, høsten er det sesong for epler i Norge. Disse eplene er ofte mer smaksrike enn de vi importerer og i tillegg er de mer bærekraftige da de ikke har reist så langt. Utenom eplesesong får vi eplene våre fra Nederland, Spania, Afrika og New Zealand. 

Epler finnes i ulike farger, både rød, grønn, gul og en blanding – men det finnes hele 7000 ulike eplesorter i verden med ulik smak og konsistens. De største eplesortene Norge er Aroma, Summerred og Discovery. Eplet kan ofte beskrives som syrlig, søtt, friskt, mykt, melent, saftig eller sprøtt. 

Læringsmål

  • Lære om ulike eplesorter og sammenligne farge, konsistens, smak og lukt
  • Bedre kjennskap til egen smakssans, og å utfordre seg selv på å smake på nye matvarer
  • Lære hvordan beskrive ulike smaksopplevelser 

Epleforskning

 

Forberedelser

  • Kjøp inn ulike eplesorter, f.eks 3-6 sorter. Dersom det er sesong for epler i Norge kjøp gjerne inn norske eplesorter. 
  • Lag et avstemmingsskjema hvor du skriver navnet på hver eplesort og plass til å avgi stemme. 
  • Kutt opp eplene i terninger og fordel hver sort i hver sin skål. La et eple være igjen av hver sort, slik at dere kan se hvordan det ser ut når det er helt.
  • Sett skålene på et bord og skriv en lapp med navn på sorten ved siden av. 

 

Dialog med barna

Diskuter hvilke ulike eplesorter dere vet om. Har dere smakt norske epler før? Hvorfor er det bra å spise epler? Hvilke begreper kan vi bruke for å beskrive smaksopplevelsen på epler? Gjerne snakk litt om hvorfor det er bra å spise norske epler i sesong. 

 

Gjennomføre epleforskning

  • Smak på de ulike eplesortene. Tenk over hva eplet smaker og hvordan konsistens det har. Hvilken sort som er best og hvorfor?
  • Når dere har smakt på de ulike eplesortene stem på den eplesorten dere likte best. Bruk gjerne avstemmingsskjemaet. 

 

Utfordring?

Utfordre hverandre til blindsmaking! Lukk øynene og smak på en eplebit. Klarer dere å kjenne forskjell på de ulike sortene? Er samme eplesorten favoritten fortsatt?

 

Huskeliste

Ulike eplesorter, gjerne norske om de er i sesong

Skjærebrett

Kniv

Skåler til de ulike eplesortene

Penn og papir

Tips til variasjon og tilpasninger

  • Aktiviteten kan også gjøres med andre råvarer som finnes tilgjengelig i flere sorter, for eksempel tomater, plommer, poteter og brød.
  • Kanskje har dere et epletre i nærheten som dere kan gjette sorten på, eller er det noen dere kjenner som har et epletre i nærheten dere kan få med en smaksprøve fra?

Fleip eller fakta – quiz om epler

Hvis du spiser eplefrø kan det begynne å spire et epletre i magen 

Se svar

FLEIP

Eplet kommer fra Asia

Se svar

FAKTA

Eplet er den frukten vi spiser mest av i Norge 

Se svar

FLEIP: det er banan, men eple er nr. 2

Det finnes mer enn 7000 ulike eplesorter i verden 

Se svar

FAKTA 

Hver nordmann spiser i gjennomsnitt 100 kg epler hvert år

Se svar

FLEIP: ca. 11 kg

Det er veldig viktig å skrelle epler før de skal spises

Se svar

FLEIP: Mye av vitaminene sitter i skallet

Eple inneholder mye D-vitamin

Se svar

FLEIP: C-vitamin, som holder oss friske

Det som er i midten av eplet kalles “kjernehus”

Se svar

FAKTA

 I Norge var det munkene som startet å dyrke epler 

Se svar

FAKTA

Epler skal helst være så myke at de smelter på tungen

Se svar

FLEIP

Det finnes et eple som heter Prins

Se svar

FAKTA