Folkelige bondepiker
Dette er smaksverkstedets versjon av den tradisjonelle desserten tilslørte bondepiker. Denne versjonen er litt friskere, og gir deg litt flere næringsstoffer med frisk frukt, nøtter, frø og kesam. Du velger selv hvilke frukt og bær du ønsker å bruke, med både epler og plommer passer perfekt til disse bondepikene!

Du trenger
Porsjoner: 4
Tid: 20 minutter
- 4-6 epler / 10-12 plommer
- 6 dl vaniljekesam eller yoghurt
- 4 dl havregryn
- 4 never nøtter (f. eks. valnøtt, pekan, hasselnøtt eller mandel)
- 4 ss kokosmasse
- 2 ss frø (f. eks. sesam, linfrø eller solsikkefrø)
Valgfri topping, for eksempel:
- 40 g mørk sjokolade 70 %
- 2 ts kanel
- 1 potte mynte
- 1 lime
Fremgangsmåte
- Grovhakk nøtter.
- For å få frem mer smak kan du riste alle de tørre ingrediensene i en tørr stekepanne til kokos har blitt gyllen, og det knitrer i nøtter, havre og frø. Du lukter når det er ferdig!
- Avkjøl den tørre blandingen mens du kutter epler eller plommer i små biter. Du kan også bruke annen frisk frukt og bær.
- Legg et par spiseskjeer vaniljekesam nederst i et glass, deretter et
et par spiseskjeer av havre- og nøttemiksen med frø og kokos, og
deretter en håndfull av fruktbitene. Gjenta med ett lag til, eller til
glasset er fullt. - Topp eventuelt med en skvis frisk limesaft, et dryss kanel, revet sjokolade og noen mynteblader.
Tips!
- Bruk gjerne norsk frukt og bær når det er i sesong på sensommeren og
høsten. Eksperimenter med ulike typer plommer, epler, pærer og bær. - Prøv å tilsette kardemomme eller ingefær for en mer krydret variant!
- Havre- og nøttemiksen trenger man ikke å steke. For en raskere versjon kan
du blande sammen alle de tørre ingrediensene uten å steke dem først. - Kokos, nøtter, frø og havre kan også ristes i langpanne i stekeovnen ved 200
grader i 15 min.