Smoothiebowl

Smoothiebowl (eller smoothiebolle på norsk) er en litt tykkere smoothie som serveres i en bolle eller skål, med masse digg topping. Her er det bare fantasien som setter grenser – både for hva du kan putte i og hvordan du kan pynte smoothien din. Smoothiebowl kan du spise både til frokost, kvelds eller som dessert. 

Du trenger

Tid: 25 minutter
Porsjoner: 2

  • 2 dl yoghurt naturell eller vanilje*
  • 2 frosne bananer
  • 2 dl bær, for eksempel blåbær, bringebær eller skogsbær
  • 1 dl eplejuice
  • 1 dl havregryn*
  • En neve ferske spinatblader
  • En neve valnøtter*
  • Nøtter, frø, kokos, frukt og bær til topping

 

* Allergener: Melk/laktose, gluten, nøtter

 

Forslag til topping

Valnøtter, mandler, hasselnøtt, sesamfrø, chiafrø, valmuefrø, revet kokos, jordbær, blåbær, bringebær, plomme, eple, banan, granateple, persimon, mynteblader

Slik gjør du det

  1. Hakk nøtter og skjær opp frukt som skal brukes til topping.
  2. Finn frem frø og kokos.
  3. Legg alt du skal bruke som topping i hver sin skål og sett til side.
  4. Mål opp juice og yoghurt og hell i en blender.
  5. Ha frosne bær, banan, havregryn, spinat og valnøtter i blenderen.
  6. Kjør smoothien til den får en jevn konsistens. Hvis blenderen sliter med å mikse det sammen kan du tilsette noe mer juice.
  7. Hell smoothien i en dyp og vid skål, for eksempel en suppebolle.
  8. Pynt smoothiebowlen din med nøtter, frø, kokos, oppkuttet frukt og bær. Bruk fantasien og vær kreativ med det du finner på kjøkkenet!

 

Tips!

  • Du kan også bruke stavmikser og mikse alt sammen i en bakebolle, hvis du ikke har blender.
  • Om sommeren kan du se etter spiselige blomster som løvetann og rødkløver, og pynte smoothiebollen med.
  • Bruk helst frukt og bær i norsk sesong hvis du har mulighet til det. Sjekk sesongkalenderen her.
  • Hvis du bruker frosne bær som ikke kommer fra Norge, kan det være lurt å gi dem et raskt oppkok før du bruker bærene i smoothien din, pga. fare for Norovirus. Ha 1 liter vann i en kjele og kok opp. Når vannet koker, heller du bærene ned i det kokende vannet. La det koke i 1 minutt. Hell vannet av bærene (bruk gjerne grytekluter så du ikke brenner deg på kjelen). Hvis du koker frosne bær er det lurt å bruke banan som har ligget i fryseren, slik at minst én av ingrediensene er kalde. Da blir smoothiebowlen tykk og kald.

 

Allergi?

Laktoseintoleranse? Bruk laktosefri yoghurt eller kesam.
Melkeallergi? Bruk soyayoghurt eller annen plantebasert yoghurt.
Glutenallergi? Bruk glutenfrie havregryn.
Nøtteallergi? Dropp nøttene. Du kan eventuelt tilsette frø.