Vegetarkebab

Kebab er en typisk rett fra Midtøsten som ofte spises med lammekjøtt, men som også kan lages helt vegetarisk, og det smaker minst like godt! Kebab spises gjerne som gatemat, men med de riktige krydderne kan du enkelt lage det hjemme også. Du er kanskje skeptisk til å bruke kefir i dressingen, og kanel i krydderblandingen? Men stol på oss, det er slik en ekte kebab lages!

Du trenger

Tid: ca. 45 min
Porsjoner: 4

  • 400 g bønner, linser eller kikerter (bruk gjerne en miks)
  • 4 store tortillalefser, gjerne fullkorn*
  • 1 ss raps- eller olivenolje (til steking)
  • 1 crispi- eller hjertesalat
  • 1 rødløk
  • 1 beger cherrytomater
  • 0,5 kålhode, for eksempel rødkål
  • 0,5 agurk
Kebabkrydder
  • 4 ts malt kanel
  • 4 ts malt spisskummen
  • 4 ts malt koriander
  • 4 ts paprika
  • 2 ts tørket oregano
  • 2 ts cayennepepper
  • 1 ts salt
Kebabdressing
  • 1 dl kefir*
  • 1/2 dl majones*
  • 1/2 fedd hvitløk
  • 2 ss tomatketchup
  • 2 ts kebabkrydder
  • Et dryss fersk persille

 

* Allergener: Egg, gluten, melk/laktose

Slik gjør du det

  1. Bland sammen kebabkrydder. Smak til og prøv deg frem.
  2. Skyll bønner, linser og/eller kikerter i kaldt vann, helt til alt skummet fra belgvekstene er borte. Det kan være lurt å bruke et dørslag eller sil til å skylle belgvekstene. Hell alt over i en bolle.
  3. Tilsett ca. 5-6 ss av kebabkrydderet, og bland det godt sammen med bønneblandingen. Resten av krydderet sparer du til kebabdressingen.
  4. Sett bønneblandingen i kjøleskapet mens du kutter grønnsaker og lager kebabdressing.
  5. Skjær opp grønnsakene i tynne strimler, og cherrytomatene i båter.
  6. Bland sammen kefir, majones og ketchup til dressingen.
  7. Skrell og finhakk hvitløk og frisk persille, og bland i dressingen.
  8. Tilsett et par teskjeer kebabkrydder, og smak til.
  9. Ha 1 ss olje i en stekepanne og stek bønneblandingen på middels varme til blandingen er gjennomvarm.
  10. Legg på fyllet som en stripe i midten av tortillalefsen. Først bønneblandingen, så grønnsakene og deretter kebabdressing på toppen.
  11. For å rulle sammen tortillalefsen til en kebab, bretter du først to av de motstående sidene av tortillalefsen godt inn. Ta tak i en tredje side av tortillalefsen, og brett den over de to innbrettede sidene. Rull deretter tortillalefsen sammen til du har din helt egen kebabrull!

 

Tips!

  • Du kan også lage kebab med kylling- eller lammekjøttdeig.
  • Lag gjerne en stor porsjon med kebabkrydder, slik at du har til flere anledninger.
  • Bruk gjerne andre grønnsaker du liker i kebaben også. Det passer fint med blant annet mais og paprika. Du kan også tilsette finhakket rød chili eller jalapeño hvis du liker det litt ekstra spicy.
  • Du kan også lage kebab i pita- eller libabrød.

 

Allergi?

Glutenallergi? Bruk glutenfrie lefser eller pitabrød hvis du har cøliaki.
Eggallergi? Dropp majones eller velg majones uten egg.
Laktoseintoleranse? Erstatt kefir med laktosefri syrnet melk (for eksempel laktosefri biola naturell), rømme eller yoghurt og litt sitronsaft.
Melkeallergi? Erstatt kefir med plantebasert yoghurt eller rømme av soya, kokos eller havre og litt sitronsaft.