Kebab

Kebab er en typisk rett fra Midtøsten som ofte spises med lammekjøtt, men du kan også bruke bønner og linser, og det smaker minst like godt! Kebab spises gjerne som gatemat, men du kan enkelt lage det hjemme også. Du er kanskje skeptisk til å bruke kefir i dressingen, og kanel i krydderblandingen? Men stol på oss, det er slik en ekte kebab lages!

Du trenger

Tid: ca. 45 min
Porsjoner: 4

  • 400 g lammekjøtt, f.eks rester etter lammestek eller lammekjøttdeig
  • 4 store tortillalefser, gjerne fullkorn*
  • 1 ss raps- eller olivenolje (til steking)
  • 1 crispi- eller hjertesalat
  • 1 rødløk
  • 1 beger cherrytomater
  • 0,5 kålhode, for eksempel rødkål
  • 0,5 agurk
Kebabkrydder
  • 4 ts malt kanel
  • 4 ts malt spisskummen
  • 4 ts malt koriander
  • 4 ts paprika
  • 2 ts tørket oregano
  • 2 ts cayennepepper
  • 1 ts salt
Kebabdressing
  • 1 dl kefir*
  • 1/2 dl majones*
  • 1/2 fedd hvitløk
  • 2 ss tomatketchup
  • 2 ts kebabkrydder
  • Et dryss fersk persille

 

* Allergener: Egg, gluten, melk/laktose

Slik gjør du det

  1. Bland sammen kebabkrydder. Smak til og prøv deg frem.
  2. Ha omtrent halvparten av kebabkrydderet i en bolle og bland det godt sammen med lammekjøttet (eller bønnene). Resten av krydderet sparer du til kebabdressingen.
  3. Sett bollen med kjøttblandingen i kjøleskapet mens du kutter grønnsaker og lager kebabdressing.
  4. Skjær opp grønnsakene i tynne strimler, og cherrytomatene i båter.
  5. Bland sammen kefir, majones og ketchup til dressingen.
  6. Skrell og finhakk hvitløk og frisk persille, og bland i dressingen.
  7. Tilsett et par teskjeer kebabkrydder, og smak til.
  8. Varm litt olje i en stekepanne og stek kjøttblandingen på middels varme til kjøttet er er helt gjennomstekt.
  9. Legg på fyllet som en stripe i midten av tortillalefsen. Først kjøttblandingen, så grønnsakene og deretter kebabdressing på toppen. Rull tortillalefsen sammen og tadaa! Du har laget din helt egen babb!

Tips!

  • Du kan bruke bønner i stedet for kjøtt, enten kalde eller stekt sammen med kebabkrydder i panne.
  • Du kan også bruke en blanding av kjøtt og linser.
  • Lag gjerne en stor porsjon med kebabkrydder, slik at du har til flere anledninger.
  • Du kan også lage kebab i pita- eller libabrød.

Allergi?

Glutenallergi? Bruk glutenfrie lefser eller pitabrød hvis du har cøliaki.
Eggallergi? Dropp majones eller velg majones uten egg.
Laktoseintoleranse? Erstatt kefir med laktosefri syrnet melk (for eksempel laktosefri biola naturell), rømme eller yoghurt og litt sitronsaft.
Melkeallergi? Erstatt kefir med plantebasert yoghurt eller rømme av soya, kokos eller havre og litt sitronsaft.