Rommenburger

Denne burgeren er Rommen skole sin egen burger, og er utarbeidet og laget av barna på Smaksverkstedet høsten 2021 på Rommen skole i Bydel Stovner i Oslo. Det er bra for miljøet å spise mindre kjøtt, og derfor er noe av kjøttet erstattet med linser. Burgeren serveres med hjemmelaget ketchup, egen hvit/rosa burgerdressing, stekt sopp og potetbåter!

Du trenger

Tid: 60 minutter
Porsjoner: 12

Til burgeren
  • 2 bokser linser
  • 800 gram kjøttdeig av storfe eller lam
  • 1 egg*
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 chili
  • 2 ss paprikapulver
  • Salt og pepper
  • Grove hamburgerbrød*

 

Til hjemmelaget ketchup
  • 1/2 boks hermetiske, finmoste tomater (passata)
  • 1/4 rødløk
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss tomatpure
  • 2 ss honning
  • 1/2 ts spisskummin
  • 1/4 ts kanel
  • 1 ts paprikakrydder
  • 1 ts finhakket chili
  • 1/2 lime (saften)
  • Salt og pepper

 

Til hvit/rosa dressing
  • 1 boks rømme*
  • 1 ts finhakket chili
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 lime (saften)
  • 1 stilk vårløk
  • 3 ts paprikakrydder
  • 4 ss lettmajones*
  • Salt og pepper

 

Annet tilbehør
  • Poteter (potetbåter)
  • Sjampinjong (stekt i skiver)
  • Valgfrie grønnsaker, f. eks salat, tomat, agurk

 

* Allergener: Egg, gluten, melk/laktose

Slik gjør du det

Tilbehør til burger

  1. Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme.
  2. Begynn med å kutt opp potetene i båter. Legg potetene utover på et stekebrett kledd med bakepapir. Hell litt olje over potetene, og krydre med timian, salt og pepper.
  3. Stek potetbåtene midt i ovnen i ca. 30 minutter. De siste 5 minuttene kan du skru ovnen på varmluft, for da blir de ekstra sprø. De er ferdig når de er gyllenbrune og sprø.
  4. Skyll og legg salatblader, kutt agurk og tomat i skiver.
  5. Kutt soppen i skiver og stek med litt olje, paprika, salt og pepper. Legg til side.

 

Burgeren

  1. Hell vannet av linsene, skyll dem og la vannet renne av.
  2. Legg linsene i en bolle og bland sammen med kjøttet, gjerne med en stavmikser hvis du har.
  3. Finhakk hvitløk, løk og chili, og tilsett i kjøttblanding.
  4. Tilsett et egg for at burgeren skal holde seg sammen under steking.
  5. Form passe burgere med hendene og stek burgeren på middels varme i litt olje på stekepannen, til den er gjennomstekt.
  6. Legg burgeren i et grovt hamburgerbrød, sammen med hjemmelaget ketchup, ønsket salat, egen burgerdressing og stekt sopp, og server med potetbåter ved siden av!

 

Hjemmelaget ketchup

Hjemmelaget ketchup er perfekt tilbehør til hjemmelaget burger. Dette er en stor porsjon med ketchup, så du kan oppbevare restene i glass i kjøleskapet, så har du til neste gang lysten på burger dukker opp.

  1. Finhakk chili, løk og hvitløk.
  2. Ha olje i stekepannen, og varm opp på middels varme.
  3. Når oljen er varm, kan du ha chili, løk og hvitløk i stekepannen og frese dem til løken er blank og myk.
  4. Tilsett krydder.
  5. Ha i tomatsaus og tomatpure.
  6. Smak til ketchupen med honning, lime, salt og pepper.
  7. La blandingen småkoke på lav varme, uten lokk, til den tykner (ca. 10 minutter eller til ønsket konsistens). Bruk eventuelt en stavmikser for å få en jevn blanding.
  8. Avkjøl i kjøleskapet før servering.

 

Burgerdressing

  1. Finhakk chili, hvitløk og vårløk.
  2. Bland sammen alle ingrediensene i en skål, og la den stå i kjøleskapet i ca. 10 minutter.
  3. Smak eventuelt til med lime, salt og pepper.

 

Allergi?

Eggallergi? 1 egg kan erstattes av 1 ss knuste linfrø og 3 ss vann, bland sammen og la stå i 10 minutter før bruk. Du kan eventuelt bruke ½ ss potetmel istedenfor egg som bindemiddel i burgeren. Dropp majonesen eller bruk en eggfri majones til dressingen.
Glutenallergi? Bruk glutenfrie hamburgerbrød.
Laktoseintoleranse? Bruk laktosefri rømme i dressingen.
Melkeallergi? Bruk plantebasert alternativ til rømme i dressingen.