Grønne bananpannekaker


Fakta
Visste du at det kastes 140 000 bananer i Norge hver eneste dag? Det kastes store mengder spiselig mat hvert år, og frukt og grønnsaker er noe vi kaster mest av. At så mye mat som produseres aldri kommer til nytte er en et stort klimaproblem. Fordi bananen modnes fort og blir brun er denne ekstra utsatt for å bli kastet. Ikke kast bananen når den er brun og redd de overmodne bananen på butikken. Brune bananer er perfekt i bakst eller smoothie for ekstra sødme!
Visste du at…
Det finnes en egen internasjonal pannekakedag?
Bananen kan spises selv om den er brun i skallet?
Banan er den frukten vi spiser mest av i Norge?
Mer inspirasjon eller fakta?
Fakta om banan
Se film om bananens reise rundt jordkloden
Historien om pannekaka
Grønne bananpannekaker
Lag grønne bananpannekaker sammen! Dette er en ypperlig måte å være matreddere på og bruke opp brune bananer. Hvis dere har flere bakeboller på lur kan hvert barn lage sin egen porsjon pannekakerøre.
Forberedelser
Handle inn ingrediensene til pannekakene. Ta utgangspunkt i ca. en banan, et egg og en håndfull spinat per person. Sett frem alle ingrediensene til pannekakene og utstyret som trengs før dere begynner.
1. Dialog med barna
Snakk sammen om matsvinn og bananer (sjekk faktaboksen). Hvorfor kaster vi så mange bananer i dag? Hva kan vi gjøre for å unngå å kaste bananene?
2. Lage pannekakerøre
Knekk egg og visp det lett sammen i bakebollen.
Tilsett hvetemel, bakepulver og kanel
Skrell bananen og del den i mindre biter, legg i bakebollen.
Skyll spinat og fjern de groveste stilkene. Legg i bakebollen.
Bruk en stavmikser og kjør alle ingrediensene sammen til en jevn og grønn røre, like tykk som en vaffelrøre.
3. Stek pannekakene
Varm litt margarin i en stekepanne på middels varme, og stek små pannekaker.
Snu pannekakene når det begynner å boble på oversiden.
Legg over på fat til alle pannekakene er stekt og klar til servering.
4. Gjør klar topping til pannekakene
Finn frem topping til pannekakene. Dette kan f.eks være kesam, kremost, peanøttsmør, frisk frukt og bær og syltetøy.
Legg toppingen i ulike skåler og dander pent utover spisebordet.
Vel bekomme!
Ingredienser
1 porsjon gir ca 4-5 små pannekaker
- 1 moden banan
- 1 egg
- 1 neve fersk spinat
- 4 ss sammalt hvetemel
- 1 ts bakepulver
- 1/2 ts kanel
- Myk margarin til steking
Valgfri topping, forslag:
- Frisk frukt og bær
- Kremost
- Kesam
- Syltetøy
- Peanøttsmør
Utstyr
- Bakebolle
- Stavmikser
- Stekepanne
- Stekespade

Tips til variasjon og tilpasninger
- Hvis du ikke har stavmikser kan dere mose banan med gaffel og finhakke spinaten før det røres inn i røren.
- Prøv å bruke rødbeter og lag rosa pannekaker, eller blåbær for lilla pannekaker.
- Pannekakene kan stekes på bålpanne eller stormkjøkken. Lag klar pannekakerøren i forkant og fyll på flaske. Ta med i sekken.
- Velg glutenfritt mel ved cøliaki.
Fleip eller fakta – quiz om banan

Banan er den fruken vi spiser mest av i Norge
Se svar
Fakta – eple er nr. 2
Banan er en frukt
Se svar
Fleip, bananen er egentlig et bær.
Bananen blir grønn når den har ligget lenge på kjøkkenbenken
Se svar
Fleip, den blir brun
Det finnes rød banan
Se svar
Fakta, rød banan har en rød-lilla farge på skallet og et lyst rosa fruktkjøtt
En umoden banan er søtere enn en overmoden banan
Se svar
Fleip, omvendt
Dersom bananene har blitt brune bør de kastes
Se svar
Fleip, de har nå mer sødme og er supre å bruke i bananpannekaker eller smoothie f.eks
Banan kalles også apeloff
Se svar
Fakta
Vi dyrker banan i Norge
Se svar
Fleip, banan dyrkes i dag i Amerika, Asia og Afrika
Det er bra å spise banan før fysisk aktivitet for å få rask energi
Se svar
Fakta, banan inneholder raske karbohydrater
Det finnes minibananer
Se svar
Fakta, kalles også eplebanan, babybanan eller Minis og er mye mindre enn en vanlig banan. Smaken er søtere enn hos vanlig banan.