Grønne bananpannekaker

Fakta

Visste du at det kastes 140 000 bananer i Norge hver eneste dag? Det kastes store mengder spiselig mat hvert år, og frukt og grønnsaker er noe vi kaster mest av. At så mye mat som produseres aldri kommer til nytte er en et stort klimaproblem. Fordi bananen modnes fort og blir brun er denne ekstra utsatt for å bli kastet. Ikke kast bananen når den er brun og redd de overmodne bananen på butikken. Brune bananer er perfekt i bakst eller smoothie for ekstra sødme!

Visste du at…

Det finnes en egen internasjonal pannekakedag?
Bananen kan spises selv om den er brun i skallet?
Banan er den frukten vi spiser mest av i Norge?

Grønne bananpannekaker

Lag grønne bananpannekaker sammen! Dette er en ypperlig måte å være matreddere på og bruke opp brune bananer. Hvis dere har flere bakeboller på lur kan hvert barn lage sin egen porsjon pannekakerøre.

Forberedelser

Handle inn ingrediensene til pannekakene. Ta utgangspunkt i ca. en banan, et egg og en håndfull spinat per person. Sett frem alle ingrediensene til pannekakene og utstyret som trengs før dere begynner.

1. Dialog med barna

Snakk sammen om matsvinn og bananer (sjekk faktaboksen). Hvorfor kaster vi så mange bananer i dag? Hva kan vi gjøre for å unngå å kaste bananene?

2. Lage pannekakerøre

Knekk egg og visp det lett sammen i bakebollen.
Tilsett hvetemel, bakepulver og kanel
Skrell bananen og del den i mindre biter, legg i bakebollen.
Skyll spinat og fjern de groveste stilkene. Legg i bakebollen.
Bruk en stavmikser og kjør alle ingrediensene sammen til en jevn og grønn røre, like tykk som en vaffelrøre.

3. Stek pannekakene

Varm litt margarin i en stekepanne på middels varme, og stek små pannekaker.
Snu pannekakene når det begynner å boble på oversiden.
Legg over på fat til alle pannekakene er stekt og klar til servering.

4. Gjør klar topping til pannekakene

Finn frem topping til pannekakene. Dette kan f.eks være kesam, kremost, peanøttsmør, frisk frukt og bær og syltetøy.
Legg toppingen i ulike skåler og dander pent utover spisebordet.

Vel bekomme!

Ingredienser

1 porsjon gir ca 4-5 små pannekaker

  • 1 moden banan
  • 1 egg
  • 1 neve fersk spinat
  • 4 ss sammalt hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1/2 ts kanel
  • Myk margarin til steking

Valgfri topping, forslag:

  • Frisk frukt og bær
  • Kremost
  • Kesam
  • Syltetøy
  • Peanøttsmør

Utstyr

  • Bakebolle
  • Stavmikser
  • Stekepanne
  • Stekespade

Tips til variasjon og tilpasninger

  • Hvis du ikke har stavmikser kan dere mose banan med gaffel og finhakke spinaten før det røres inn i røren.
  • Prøv å bruke rødbeter og lag rosa pannekaker, eller blåbær for lilla pannekaker.
  • Pannekakene kan stekes på bålpanne eller stormkjøkken. Lag klar pannekakerøren i forkant og fyll på flaske. Ta med i sekken.
  • Velg glutenfritt mel ved cøliaki.

Fleip eller fakta – quiz om banan

Banan er den fruken vi spiser mest av i Norge

Se svar

Fakta – eple er nr. 2

Banan er en frukt

Se svar

Fleip, bananen er egentlig et bær.

Bananen blir grønn når den har ligget lenge på kjøkkenbenken

Se svar

Fleip, den blir brun

Det finnes rød banan

Se svar

Fakta, rød banan har en rød-lilla farge på skallet og et lyst rosa fruktkjøtt

En umoden banan er søtere enn en overmoden banan

Se svar

Fleip, omvendt

Dersom bananene har blitt brune bør de kastes 

Se svar

Fleip, de har nå mer sødme og er supre å bruke i bananpannekaker eller smoothie f.eks

Banan kalles også apeloff

Se svar

Fakta


Vi dyrker banan i Norge

Se svar

Fleip, banan dyrkes i dag i Amerika, Asia og Afrika

Det er bra å spise banan før fysisk aktivitet for å få rask energi

Se svar

Fakta, banan inneholder raske karbohydrater

Det finnes minibananer

Se svar

Fakta, kalles også eplebanan, babybanan eller Minis og er mye mindre enn en vanlig banan. Smaken er søtere enn hos vanlig banan.