Etterskoletidsprogram

Barn på etterskoletidskurs

guttmedvisp

Smaksverkstedet etter skoletid

Smaksverkstedet gir matkompetanse og sprer matglede til barn og unge med inklukderende og sosiale aktiviteter etter skoletid. Programmet kan tilpasses for ulike aldersgrupper og foregår som et ukentlig kurs der deltakerne får rom til å utforske mat og smak, og oppleve matglede i fellesskap. Vi lærer de barna å lage god og enkel mat uten oppskrift, og vekker nysgjerrighet og interesse for næringsrike og bærekraftige råvarer. Vi har stort fokus på det sosiale måltidet og spiser alltid et felles måltid sammen til slutt.

Hva skjer på et Smaksverksted?

Hvert Smaksverksted starter med en introduksjon til dagens tema og forklaring rundt de ulike ingrediensene og råvarene som skal brukes. Vi er innom ulike tema fra uke til uke, men fokus er alltid på å utforske smak og nye råvarer samt å lære seg å lage næringsrik og bærekraftig mat fra bunnen av. Vi setter fokus på temaer som ulike matkulturer, sanser og matmot, råvarer i sesong, matredding og ulike matlagingsteknikker. Vi følger kostrådene fra Helsedirektoratet og tar hensyn til allergier, men styrer unna dietter og pekefingre. Oppleggene kan f.eks være et dip-verksted, wrap-battle, suppekjøkken, vegetarkebab, fruktforskning eller grønnfarget mat.

På Smaksverkstedet er det alltid rom for improvisasjon og lek, og vi bruker sjelden oppskrifter når vi lager mat. Når maten er klar samles vi rundt bordet til et felles måltid. Til slutt utfordrer vi til en blindtest der alle må lukke øynene og smake og kjenne igjen en ukjent matvare. Det er litt skummelt, men kjempegøy!

I de siste årene har vi sett på hvordan vi kan nå ut til enda flere med Smaksverkstedet, gjennom nabolagsmiddager. Her inviterer barna på Smaksverkstedet resten av nabolaget til felles måltider. Det har bidratt til økt tilhørighet og flere relasjoner på tvers av kultur og alder. Les mer om nabolagsmiddager her.

Kontakt oss

Vil du vite mer om Smaksverkstedets tilbud? Send oss en melding, så kontakter vi deg på mail.




    “Vi har blitt mer kjent med hverandre og maten”

    – Bilal, Møhlenpris skole

    Hvordan fungerer det?

    Varighet: 2 timers kurs, 1 gang i uken over ca 10 uker

    Målgruppe: F.eks 5.-7. klasse eller 8. – 10. klasse

    Hvor: Vi samarbeider med kommune, frivillig organisasjon, skole og/eller AKS/SFO om å tilby Smaksverkstedet som en ukentlig fritidsaktivitet for barn og unge rett etter skoletid. Aktiviteten foregår i nærmiljøet, enten på skolekjøkkenet, i kantinen, i ungdomsklubben eller i bydelshus.

    Samarbeide med oss?

    Både kommuner, ideelle organisasjoner og private aktører samarbeider med oss om å etablere Smaksverkstedet lokalt. Vi tar oss av gjennomføringen fra A til Å, inkludert prosjektledelse, rekruttering og opplæring av lokale instruktører, påmelding og kommunikasjon med deltakere, kursgjennomføring, råvarer og materiell. Vi evaluerer kursene grundig og lager rapport på måloppnåelse etter hver kursrekke.

    Vi etablerer for tiden Smaksverkstedet i flere kommuner i landet, i samarbeid med Sparebankstiftelsen og Rambøll.

    Ta gjerne kontakt med oss hvis du er nysgjerrig på mer info eller ønsker å starte opp Smaksverkstedet i din kommune.