Om Smaksverkstedet

Hva vi gjør

Smaksverkstedet skaper matglede og gir matkompetanse gjennom ulike kurs og aktiviteter. I hovedsak er Smaksverkstedet et ukentlig etterskoletidsprogram for barn og unge, og har fokus på praktisk matlaging med rom for å improvisere og utforske nye råvarer og smaker. Av og til koker vi også i hop andre aktiviteter, både for barn og voksne. Vi lager blant annet turmat på fjellet, arrangerer ferieaktiviteter og matpakkeverksted, holder kurs og foredrag – alltid med matglede i fokus.

Med Smaksverkstedet formidler vi et folkelig syn på helse og brenner for å gi folk et sunt forhold til mat. Vårt mål er å skape interesse for næringsrik mat, og gir rom for kreativitet og mestring slik at vi kan ta gode og bærekraftige matvalg – for en matglad fremtid.

 

Hvem vi er

Smaksverkstedet er et folkehelsetiltak som er driftes av Folkelig. Folkelig er en sosial entreprenør som utvikler kunnskapsbaserte verktøy og prosjekter for lokalt folkehelsearbeid, og brenner for å redusere sosial ulikhet i helse.  Vi skaper sosiale møteplasser i lokalsamfunnet, og gjør helsefremmende lavterskelaktiviteter tilgjengelig for folk der de bor.

Det er Kathrine Marthinsen, Agnete Kongevold Foss og Ann Helen Lien som leder arbeidet med Smaksverkstedet. Med oss har vi en gruppe matglade instruktører med bakgrunn som bl.a. folkehelsearbeidere, kokker, ernæringsfysiologer og lærere. Alle brenner for å skape matglede og gode opplevelser med mat og smak. Smaksverkstedet holder også på å etablere et fagråd som bistår med sin kompetanse innenfor ernæring, pedagogikk og helsefremmende arbeid ved behov.

Hva vi oppnår

Vårt mål er først og fremst å spre matglede og gi matkompetanse til barn og unge.

Gjennom positive erfaringer med næringsrike råvarer, matglede i fellesskap og praktisk og teoretisk kunnskap om mat som er bra for kroppen, øker sannsynligheten for at barna tar gode matvalg når de etterhvert skal bygge sin egen matidentitet.

Når barna får rom til å leke med mat og ulike smaker i en uformell arena sammen med venner, senker vi terskelen for å prøve nye smaker, og etterhvert like flere råvarer. Dette bidrar til at barna får et variert kosthold, og et bredere repertoar av mat som de kan glede seg over.

Smaksverkstedet er også en arena for kulturutveksling Vi har ofte deltakere fra mange ulike kulturer, og alle har ulike mattradisjoner som de tar med seg inn på Smaksverkstedet. Med mat som utgangspunkt har vi mye å snakke om.

I etterskoletidsprogrammet til Smaksverkstedet evaluerer vi måloppnåelse fortløpende gjennom spørreundersøkelser etter hver kursperiode. Resultatene viser at barna blir tryggere på å lage mat på egenhånd, og har lært mer om næringsrik mat. De både liker flere matvarer og tør å smake på flere matvarer enn før de begynte på Smaksverkstedet. Barna mener også at Smaksverkstedet er en arena der de trives svært godt og kan være sosiale med venner.

 

Les mer om hva vi oppnår under Sosiale resultater.